tisdag 23 november 2010

Hem till gården

Har jag berättat om min uppväxt i det gråtrista folkhemmet, där krogarna antingen serverade oxfilé black & white eller plankstek, dryckesvalet bestod av en stor stark eller husets röda, alla skulle gå i samma skola, ingen skulle köpa dricka (men alla söp till till helgen), ingen såg på TV men alla visste vad som hänt i Dallas, och socialdemokraterna hade haft regeringsmakten sedan medeltiden? Jaså, ni är trötta på tjatet. Då är det väl skönt att vissa sprickor syns i det socialistiska molntäcket.

Nu verkar alliansen öppna för att gårdar skall kunna sälja alkohol, samt att det skall bli lättare att köpa drycker till maten. Hör och häpna:
  • Butikerna skall, utöver egenproducerade drycker, kunna sälja öl, vin & sprit från även utländska leverantörer
  • En sushi-bar skall kunna servera sake till maten
Blir då inte resultatet totalt fyllehaveri, och till gårdsbutiker förklädda outlets där gigantiska lastpallar med kosken och tinto reas ut till berusningsträngtande kunder? Nja. Systembolaget kör för närvarande en reklamkampanj på TV där man visar på faran av ett avreglerat monopol; där vinstintresserade butiker gör storinköp av populära varor. Men bolaget då, brukar de inte själva skryta med att de är en av Europas (världens?) största inköpare, och därmed får storköpsrabatter? Det borde ju just innebära storinköp...

Jag ser det mer troligt att det blir som i min lilla by. Där är tillräckligt många människor intresserade av att hellre ta en bit svindyr mörk choklad då och då, än att vräka i sig ett kilo färgat matfett till helgen. Därför kan byn bära en liten chokladbutik, som säljer importerade, goda och dyra delikatesser från hela världen. En gårdsbutik, med sin måttliga storlek och omsättning, skulle ju t. ex. kunna få för sig att importera sånt här - vilket knappast är aktuellt för en butikskedja i Systembolagets storlek.

Till sist kan jag inte låta bli att gnälla lite över Kristdemokraterna. Kan de aldrig bestämma sig? Skall de ställa sig in hos oss i verklighetens folk, eller skall de stryka de småländska godtemplarna medhårs? Som de vacklar lär de stöta bägge grupperna ifrån sig. Snälla KD, bestäm er för en modern, frihetlig alkoholpolitik idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar