onsdag 2 mars 2011

Välkommen in i värmen, vänstern

Ibland blir man glad. Jag har gnällt mycket i mina dar över vänsterns diktaturkramande, där politiska fångar i Kuba liksom inte haft samma dignitet som politiska fångar i Chile. Där Palme och Schori kan le glatt i kapp med Castro, medan det vore helt otänkbart med en svensk politiker som kramar om Pinochet.

Men nu vankas andra bullar. När diktatorerna i rask takt utesluts från socialistinternationalen och andra höga platser, så är vänstern klar och entydig. Diktatorerna skall bort. På s-info dräller det av inlägg som kritiserar diktaturens kreatur. Obama och Bildt får kritik för att de inte är tydliga, och för att de inte gör något.

Jag skulle kunna komma med magsura tillbakablickar på årtiondens diktaturkramande, men väljer istället att glädjas. Nu står vänster och höger enade: demokrati är det som gäller. Inga ursäkter om att demokrati är västerländsk imperialism i nya kläder finnes - folkets vilja i fria val skall avgöra.

Sen förväntar jag mig också lite av vänstern framöver:
  • En omvärdering av Ronald Reagan, tack. Mannen som rustade ihjäl 'the evil empire', och gav ett par hundra miljoner ryssar möjlighet till fria val. Att de sen väljer Putin är inte Ronnie Rayguns fel.
  • En omvärdering av George W Bush, tack. Mannen som inte bara pratar om att diktatorer är fula och elaka, utan till och med skickar soldater för att slänga ut diktatorn. Vänstern ber Bildt att agera - George agerade.
  • Starkt avstånd till diktaturälskare som Chavez, Ortega och Castro. De stödjer för närvarande Khadaffi, och bör därför vara oändligt mer klandervärda än Bildt.
  • Lite skarpa förslag. Att be Bildt uttala sig i bekymrade ordalag i en diplomatisk not är inte så kraftfullt. Vilka åtgärder bör tas? Soldater under FN-flagg? Soldater under NATO-flagg? Bistånd (internetuppkopplingar, mat, vatten, granatgevär) till demokratins förkämpar i diktaturerna? Kraftfulla uttalanden i FN?
  • Demokrati som mål i kontakter med andra länder. Där har alliansen sedan länge målet att inte hålla socialistdiktaturer under armarna med biståndspengar; vi välkomnar vänstern stöd till detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar