onsdag 18 januari 2012

Till Juholts försvar

Behöver man försvara en fd försvarspolitiker? Jag tänker i alla fall försöka.

Idag verkar alla utom de tappraste på s-info anse Juholt vara rökt, efter att han gjort en Arkelstenare genom att vara lite mindre faktabaserad vad gäller modern svensk historia. Och visst, den som försöker skicka en brun, kladdig SD-blaffa i ansiktet på sin motståndare och sen själv får den i ansiktet när vinden vänder förtjänar väl några fniss i smyg.

Men jag misstänker att Juholt gör detta med avsikt. I amerikansk fotboll är det ofta finurligt att skicka ut bollen över sidlinjen när man har ont om tid, för att stoppa matchklockan. Även Juholt är lite trängd just nu. Han har ingen politik. Slagord och ideologi har han gott om: bort med barnfattigdomen, bort med det privata, mindre klyftor. Men sakpolitik, konkreta förslag om hur det skall gå till, finns inte. Och lär inte finnas så länge partiet är i inbördeskrig. Oavsett vilka förslag som läggs, lär halva partiet antingen springa till Sjöstedt eller Reinfeldt och gråta ut.

Så när Juholt håller sina viktiga tal, så är det väsentligt att journalisterna inte börjar fråga om hur allt det han lovar skall bli av. Och vad är då enklare än att kasta en liten Juholtare till den dreglande journalistskaran, som då allihop sätter sig i ring och mumsar i sig SD-tabben i stället för att prata politik.

Den dag Juholt kan sluta leka clown och börjar prata politik, den dan får vi se upp. Då är S på spåret igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar