måndag 9 april 2012

Blott Sverige svensk byråkrati haver

Läste i helgen ett intressant reportage i tidningen. Ett par reportrar hade tillbringat ett par dagar i Leicester (och bara här borde finnas upplägg till ett inlägg om hur britterna med avsikt krånglar till stavningen av sina orter bara för att jäklas med utlänningar - jag misstänker att dagens stavningar är ett resultat av att engelsmännen under andra världskriget ändrade om stavningen av ortnamn för att förvirra för den då eventuellt invaderande tyska armén, och sen inte hade råd att byta ut skyltarna igen), för att se hur de klarar integrationen jämfört med Malmö.
Här var det upplagt för ett par snabba observationer som passar väl in med vad reportern ansåg innan ankomsten, ungefär som när Fox News besöker Malmö. Men nej, artikeln beskriver några olika perspektiv utan att dra några snabba slutsatser. Det får mig att längta efter en uppföljning.

Riktigt intressant blir det när tidningen hittar ett par invandrare som tagit vägen via Sverige:

"Abdi Mohamed blandar svenska och engelska när han berättar om hur mycket han saknar Sverige.
Men han flyttade av en anledning.
– Här finns ett fyrtiotal moskéer. Om du och jag bara har pengar kan vi gå till kommunen och vi får tillstånd direkt för att bygga en, säger han innan han går iväg för att spela ett parti biljard.
– Det är lättare att uppfostra barnen till muslimer här. För mig är det viktigt, säger Hassan Said, som pustar ut efter en pingismatch.
Uppemot 90 procent av de muslimska barnen mellan 5 och 14 går i en koranskola, enligt statistik från kommunen.
Hassan Said ångrar inte att han bytte Göteborg mot Leicester. Idag arbetar han som lärare på en somalisk skola efter att ha tagit en examen i data.
– I Sverige ville de att jag skulle gå vuxengymnasium innan jag kunde läsa på högskolan, säger Hassan Said."

Enligt Abdi, så är det svårt att komma någon vart i Sverige. Myndigheterna sätter sig på tvären. Och det kan jag väl tänka mig är sant, med tanke på vad jag hört om hur försäkringskassor och arbetsförmedlingar behandlar sina sökande: alla antydningar till eget initiativ och idéer trampar handläggaren ned omedelbart som om det vore en maskros som vågade sig upp i rosenrabatten, för att sedan kunna pressa in en passiv hjälpsökande i den vanliga, enkla mallen.
Även Hassan har problem. Endast svensk utbildning duger. Flexibilitet är inget som utmärker svensk byråkrati. Korruptionen är tack och lov låg, men ibland misstänker jag att det inte bara var skolpolitiker som åkte och lärde upp sig i DDR under 70-talet. Inställningen om regler för reglers skull är ungefär den som jag minns från ungdomens resor i öst.

Här är läge för gammal klassisk moderatpolitik. Jag minns som ung hur vi talade om att staten inte själv kan skapa välstånd, utan bör fokusera på att inte stå ivägen för entreprenörerna. Låt oss plocka fram den politiken igen. Låt oss se de kreativa invandrarna, och låta dem gå nya vägar. Sverige skall inte vara landet som är känt i världen för att sätta sina invandrare i tvångströja av missriktad välvilja. Dags för lite vänsterinspirerade slagord: Krossa byråkratin!


Sen blir jag lite förbryllad över hur Sverige hanterar religionen. Officiellt råder religionsfrihet, och ingen politiker utanför SD skulle komma på tanken att offentligt säga något kritiskt om islam. Likväl är det, enligt Abdi, inte möjligt att bygga en moské i Sverige, ens om man har stålarna på fickan. Vad fan nu då?
Här måste det bli ändring. Självfallet skall vem som helst få bygga gudstjänstlokaler: kristna, muslimer, buddhister, ja till och med kopimister. Finns några som helst hinder i kommunerna, gnälliga grannar, stadsplaner, byggregler - bort med skiten! Moderat politik är att låta människor bestämma över sina liv, inte staten.

Lite ledsen är jag över att anti-muslimpolitik finns även inom alliansen. Vem? Jo, Jan Björklund. Som citatet ovan visar vill muslimer låta sina barn gå i koranskola. Och Björklund är emot att föräldrar är de som ansvarar för sina barn. Han är emot religiösa friskolor, och han har förbjudit hemskolning. Vilket har fått en del familjer att fly till Åland, och kanske några till Leicester?
Själv tycker jag alliansen skall bejaka koranskolorna. Att föräldrar skall få uppfostra barnen i sin religion ingår i de mänskliga rättigheterna. Och skall jag få skicka mina barn till kyrkans barntimmar, så har även koranskolan sin plats. Och om resultatet blir att barnen blir bokstavstroende muslimer istället för normala svenskar som super på helgen, jobbar svart och röstar rött - än sen då? Vi gillar väl olika? Och, återigen: moderat politik är att låta människor välja själva. Till och med sin och barnens religion. Till och med när de inte väljer det val vi vill välja åt dem.

Kort sagt: ett bra sätt att från svensk sida påbörja integration är att visa att man tar allas livsstil på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar