måndag 8 april 2013

Tack, Maggie!

Maggie och en annan konservativ idol
Margaret Thatcher är död. Idag blir det inga lustiga inlägg. Bara några påminnelser om vad hon lämnade efter sig.

På 70-talet var England på väg ned i avloppet. Sen kom Maggie, rensade upp i de militanta fackföreningarna, lade ned dödsdömda industrier och började sätta landet på fötter.

När jag 10 år senare studerade i Wales, i landets kolcentrum där gruvorna hade lagts ned och mängder med jobb försvunnit, så var det fattigt. Men det fanns i alla fall en framtidstro. En tro som hade Maggies politiska passion,. vision och ledarskap som grund. Även om man grät över att England låg efter Italien i den europeiska välståndsligan så hade man visst hopp om att inte behöva falla bakom Grekland.

Sen när argentinarna trodde att de kunde stilla en stökig inre situation genom att ge sig på en liten ögrupp i trakten, så var det Maggie som skickade ned flottan och räddade "the British way of life". Hon hade mer stake än resten av Tory-partiet tillsammans.


Så tack för den här tiden, Maggie.

2 kommentarer:

 1. Och hur blev det?
  Fattigdomen är oerhörd i många delar av UK.

  - From 1979 to 1987, the number of Britons living in poverty (defined as living on less than half the national average income) doubled, from roughly 10% to 20% of the whole population.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_Kingdom

  SvaraRadera
 2. Relativ fattigdom anser ju vi liberaler vara ett rätt uselt mått på fattigdom. Bland annat eftersom det bästa sättet att hantera fattigdom i fattiga länder då är att se till att flyktingar stannar i landet och inte kommer till rika Sverige och då blir oändligt mycket mer relativt fattiga.

  Men du tar upp en intressant tråd. Jag valde idag att skriva en ensidig hyllningsdikt. Men finns där mörka sidor? En sida av järnladyn där de vassa spikarna tränger fram? Det får jag skriva mer om senare.

  SvaraRadera