lördag 21 mars 2015

Lagt kort ligger!

"Som man bäddar får man ligga", och "har man tagit fan i båten får man ro honom iland", är två ordspråk som passar bra inom politiken.

Ett pinsamt exempel på publik inkompetens är Margot Wallströms senaste bravader. Först gör hon världens araber förbannade genom att kalla Koranen för en medeltida, ondskefull skrift. Jo, för det är ju det man gör när man kallar Saudiarabiens lagar för medeltida och ondskefulla. I många muslimska länder finns stor majoritet för att landets lagar skall baseras på sharia. Och gissa vad Saudiarabiens lagar är baserade på?

När sedan Wallström försöker pudla gör hon det så oskickligt att hon inte lugnar muslimerna, men däremot gör de förbannade som tidigare stöttade henne. Måste kännas lite surt att först stå upp för Wallströms rätt att kalla en spade för en spade, och sedan dagen därpå höra Wallström pudla och hylla diktaturen.

Det allra bästa hade varit om Wallström hade haft vett att fråga någon i diplomati kunnig person på UD innan hon öppnade munnen. Det näst bästa hade varit om hon stod vid sin synpunkt. Men att först sticka ut hakan och sedan be om ursäkt, det gagnar inget.

Det där avtalet med Saudiarabien är jag inte så upprörd över. Jag tycker det är bra att handla med alla länder i världen, inklusive apartheid-Sydafrika, Kuba, Kina och Chile. Handelsbojkotter leder bara till misär för folken, varpå ledarna kan sko sig på det bistånd som följer därav. Ni som har ett extra ont öga till handel med vissa diktaturer, får gärna förklara varför det är helt OK att handla med alla de andra hundratalet diktaturerna världen över. Jag hade också kunnat acceptera att avtalet aldrig blev av; alla förståsigpåare verkar överens om att det egentligen inte innehöll något. Men har man ingått ett avtal, så håller man det. Som alla som sett en gammal svensk pilsnerfilm vet: en karl vars handslag inte gäller är inte en karl. Gäller även kvinnliga utrikesministrar.


Moderaterna verkar också satsa hårt på att spela bort det rykte om regeringsduglighet de har haft. Minns ni decemberöverenskommelsen, DÖ? Jag ogillar "praxis-överenskommelser", hade hellre velat ha de här reglerna i lag klubbad av riksdagen. Men nu har vi överenskommelsen här, och det parti som utan vidare bryter den lär ingen lita på på årtionden. Och förtroende är viktigt i en demokrati med jämvikt mellan blocken och behov av långsiktiga överenskommelser inom vissa områden.

Nu mullrar det hos Kävlinge-moderaterna. De vill upphäva DÖ. För mig känns det som om de vill att moderaterna ska lägga sig ned och dö. Återigen: har man ingått ett avtal, så håller man detta avtal. Basta!

3 kommentarer:

  1. Hålla ett avtal som till 2022 i värsta fall ger oss ytterligare minst 1 miljon asylsökande med familjer,och där Boverket förutskickar att svenska ungdomar ställs åt sidan för att ge förtur till lägenheter för främlingar?

    SvaraRadera
  2. Du nämnde decemberöverenskommelsen. Decemberöverenskommelsen innebär ju att allianspartierna inte själva anser sig vara regeringsdugliga, därför kommer de framöver att godkänna rödgröna budgetar genom passivitet. Hur kan allianspartierna tro att deras väljare vill ha rödgrön politik? Om alliansens väljare hade velat ha rödgrön politik hade de röstat på något rödgrönt parti!
    Jag delar din åsikt om att Margot Wallström saknar den kompetens och skicklighet som vi borde förutsätta att våra ämbetsmän besitter. Vi borde kanske ha någon form av "ämbetsmannacertificering" som måste vara godkänd innan personer får inneha offentliga ämbeten. Nu är ju risken stor att SÄPO får extra kostnader pga Margot Wallströms agerande mot islam och jag har ställt mig frågan om inte SÄPO skulle kunna samordna skyddet av Margot Wallström och Lars Wilks framöver. Det skulle bil billigare så.

    SvaraRadera