tisdag 16 augusti 2016

Det hycklande högdjuret

Alternativ rubrik: SD hade visst rätt, #femtielva.


Kommer ni ihåg tidningsartiklarna om när herr Åkesson var på besök i ett flyktingläger i Jordanien? Aftonbladet pressade Åkesson ordentligt om de där människofientliga och värdegrundsvidriga sakerna han sade om att syrier inte skulle få PUT, och att hjälpen skulle ges i närområdet istället. Det där senare skrattade många åt; hur ger man hjälp i ett land där bomberna faller som spön i backen? Detta utan att fundera över hur riskabelt läget skulle kunna vara på en plats där halva SD-toppen sitter och har presskonferens. Även SvD gjorde sin journalistiska plikt och pressade SD-ledaren hårt med följdfrågor. Jag fick gå till SD-Kuriren för att hitta någon som hade något positivt att säga om resan, men där var positivismen å andra sidan översvallande - påminner mig lite vagt om DN:s "wir schaffen es"-kampanj häromåret.

Låt oss spola fram till nutid. Sydsvenskan rapporterar när vår store ledare Stefan Löfven besöker ett flyktingläger i Jordanien. Reportaget är så översvallande positivt att jag ett ögonblick misstänker att SD-Kurirens reporter bytt arbetsgivare. Löfven får berätta om att allt inte löses av att människor flyr långt bort, underförstått till Sverige. Han får även gå in på hur det behövs mer resurser i närområdet.

2016 säger alltså Löfven det som Åkesson sade 2014. Men får inga följdfrågor eller ifrågasättanden överhuvudtaget. Har alla undersökande skjutjärnsjournalister gått i sommardvala?


Löfven säger också:
"Vi ska respektera asylrätten – det kommer vi alltid att stå upp för..."
 Dessa ord yttras alltså av den man som beslutat att gränsen till Sverige skall stängas. Att Sverige skall ha asylrätt modell Moment 22: alla som är i Sverige får söka asyl, men du får inte ta dig till Sverige. Och inte en följdfråga.

Jag börjar undra vad de lär ut på Journalisthögskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar