lördag 3 december 2016

Dags att läsa lagen


Det är tusan vad klimatet svänger. Lika kvickt som vädret skiftar från decimeterdjup snö och kyla till höstrusk, lika raskt svänger debattklimatet om.

För ett par år sedan, när polisen dristade sig till att i REVA-projektet försöka leta upp de som befann sig i landet illegalt, blev det ett himla liv. Twitter exploderade, politiker uttalade offentligt att detta inte var okej. Polisen fick pudla och backa.

Nu är det annat ljud i skällan. Inte nog med att polisen i Malmö helt fräckt begär ut hemadresser till de illegala invandrare som får socialbidrag och har barnen i skolan - de får ut adresserna! Utan rasande drev i alla medier, utan att Ygeman får stå och göra avbön. Det hela har skildrats på stora uppslag i lokaltidningen.

För mig, som länge propagerat för att det borde vara en självklarhet att samhället, i vilket socialsekreterare och skolpersonal ingår, i möjligaste mån hjälper till att spåra upp brottslingar, är detta en välkommen tillnyktring. Ett bra steg på vägen. Vidare steg borde vara att socialen och skolan inte bara svarar på polismans fråga, utan även att de ser som sin plikt att spontant anmäla brott varhelst de ser dem. Så som att de ser det självklart att anmäla när de ser en förälder slå sina barn, borde det vara självklart att anmäla när de inser att en illegal invandrare går i klassen.

En sak i artikeln gör mig förvånad:

"Gränspolisen är den enda avdelningen inom polisen som jagar personer som inte är misstänkta för brott. Och det kan vara påfrestande, säger Leif Fransson.
– Vi är på intet sätt okänsliga inför den jobbiga situation som de här människorna hamnar i. När barn är inblandade är det klart som sjuttsingen att det tar på en. Men mitt yttersta tjänstemannaaktiga svar när personalen mår dåligt är att det är vårt jobb att lösa den här uppgiften på bästa möjliga sätt."

Men för helvette! Att jag behöver citera lagen för journalister är jag van vid, men att inte polisen själva har koll!? Så här säger utlänningslagen, kapitel 20, paragraf 2:
"Till fängelse i högst ett år eller, om brottet är ringa, till böter döms en utlänning som uppsåtligen uppehåller sig i Sverige fastän han eller hon enligt ett verkställt beslut om utvisning enligt 8 a kap. 1 eller 5 § inte har haft rätt att återvända hit."

Det är rätt tydligt att det är just personer som är misstänkta för brott som gränspolisen jagar. Och som övriga statliga/kommunala företrädare borde hjälpa till att lagföra.

4 kommentarer:

  1. Menar du att poliser skulle vara läskunniga!
    Kul vinkling i sanning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng där. Jag minns när jag första och enda gången skulle anmäla något stulet, och fastnade vid en polis som skrev in min anmälan på skrivmaskin. Med ett finger, och en hastighet på sisådär ett nedslag var tionde sekund.

      Radera
  2. Hej.

    Polisen själva kanske har anammat tanken om 'victimless crime'?

    Annars är det väl som vanligt i Sverige. Som student levde jag en tid i Malmö, och tvingades under en sommar söka socialbidrag. Det var en mer rigorös kontroll än vid utresa från DDR, samt att man krävde underskrift för återbetalning när studielånet började komma. Om den principen är rätt eller fel är en annan sak, men lagligt var det inte- och inte heller avtalet.

    Det tog fem års processande, och en vända i kammarrätten, innan de gav med sig och släppte kravet på återbetalning.

    Men det så klart, jag var ju svensk student - inte illegal 'flykting'.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera