söndag 13 oktober 2013

Biskopen är rökt!

Jovisst, rubriken anspelar lite vagt på Sören Holmbergs berömda uttalande mitt i valperioden om att Alliansen var rökt, varpå de hämtade upp sig (mycket tack vare supporten från socialdemokratins vänsterflygel) och vann valet.

Nej, idag tänkte jag inte tala 2014. Däremot några ord om valet av ny ärkebiskop. Utfrågningar av kandidaterna har pågått ett tag, i rätt massiv mediaskugga, trots att det för närvarande inte finns någon melodifestivalskvalsuttagning att rapportera om. Biskop Antje Jackelén ifrån Lund har skridit fram som en given kandidat: Hon tror givetvis inte att en allsmäktig Gud klarar av att fixa under såsom jungfrufödelse. Hon är så positiv till dialog med andra religioner att hon inte kan ge något klart svar på vem som är bäst av Jesus och Mohammed, samtidigt som hon avfärdar de med andra åsikter än henne själv inom det egna samfundet med att de totalt missuppfattat vad det handlar om. Helt klart har Antje den politiska självbevarelsedrift som krävs för att bli ärkebiskop.

Trodde jag, alltså. För nu är hon rökt. Helrökt, med enrisspån och rubbet. I dagens sydsvenskan får hon frågan vad hon lyssnar på för musik, och svarar:

"indianmusik"

Och där försvann kandidaturen, lika raskt som om hon hade sagt att hon äter negerbullar till kaffet. Det finns en lista på ord man helt enkelt inte får använda om man skall vara påtänkt till offentliga uppdrag. På den listan finns numera diverse potentiellt stötande eller nedsättande benämningar av den amerikanska urbefolkningen uppsatt. Och dessvärre hör indian till dessa benämningar.

Kanske dags att göra listan officiell, så vanliga hederliga människor inte råkar åka dit av misstag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar