lördag 5 oktober 2013

Prussiluskans återkomst

Det är väldigt vad mycket åsikter vi har om andra människors spritintag. Man får inte dricka alkohol på arbetstid. Man får inte dricka alkohol på tjänsteresor. Man får inte dricka alkohol på representation. Ja, det verkar som man helt enkelt inte får dricka alkohol.

Nu senast är det några politiker ifrån Staffanstorp som åkt ned på en bomässa i Cannes, och under resans gång hävt i sig lite starkvaror. Och sedan lämnat in kvitto på dessa! Vilka Uppdrag Granskning fått tag på, varpå lokaltidningen nu haft flersidesuppslag och förstasidesartiklar flera dagar i följd.

Vilka är då brotten?

De har beställt in frukostmacka med starköl och Gammeldansk vid avfärden. Detta upprör många - dricka sprit på morgonen!? Låt mig välkomna alla godtemplare från Knohults och Mariannelunds socknar ned till mitt Skåne. Här är det en självklar ritual att när man bordar Danmarksbåten i Helsingör, de gamla svävarna från Malmö hamn till Kastrup som sen blev katamaraner och till sist bro, eller om man via bron kommit till Kastrup, så är det första man gör för att fira att man lämnat Storebrorssverige och anlänt till den koloniala frihetens land att man går till fiket och beställer räkmacka, dansk pilsner och Gammeldansk. Den enda variationen på ritualen är om det blir en Hof eller Tuborg. Så jag ger politikerna tummen upp för att de uppför sig som äkta skåningar.

De har druckit champagne till lunchen. Men vänta nu, de var i Frankrike. Att åka till Frankrike och inte dricka champagne, det är väl som att åka till Skåne och inte dricka, ja, Skåne.

Men har politikerna inte gjort något fel då? Jo, några saker ser jag:

  • De har varit korkade nog att spara och lämna in alla sina kvitton. Hur dum får man vara, egentligen? I Sverige skall en politiker aldrig säga något, aldrig tycka något, aldrig göra något. Idealpolitikern är en skyltdocka - jag misstänker att i alla fall Billström är en sådan. Det hade varit så mycket enklare att bara ta vanligt hederligt traktamente. Så hade alla själva fått välja om de ville ha en sallad eller oxfilé, bordsvatten eller renat. Och journalisterna hade inte haft ett skvatt att skriva om.
  • De drack vodka till lunchen i Frankrike. Jäkla barbarer! Är man nu i Frankrike så kan man väl passa på att prova de ypperliga destillaten: Cognac, Armagnac, Calvados osv. Åt de mammas köttbullar till också?
  • De verkar inte ha nån koll på grunderna till en arbetsgivarbetald resa. Där skall finnas ett späckat program med studiebesök, konferenser osv. De ursäktar sig med "men vi pratade ju jobb hela tiden". Jösses! Det där har sekreterarna på varenda företag jag jobbat på, statligt som privat, haft total koll på. Att sekreterarna på kommunen inte direkt skickade tillbaka ansökan när de inte fick se något konferensprogram, gör att det är dags att fixa till ordentliga betalningsrutiner i den kommunen.
Och sen det som diskussionen egentligen borde handla om: vad i hela friden gör Staffanstorpspolitiker på en mässa i Frankrike? Har de inget vettigt att göra i Staffanstorp? Att någon tar en nubbe på en resa är en skitsak, men om någon reser ut i en vecka helt i onödan så är det dags att protestera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar