lördag 3 maj 2014

Max idioti

Jag läste just (ja, jag ligger lite efter) att hamburgerkedjan Max hade vägrat servera romer kaffe. Är de inte riktigt kloka? Vettiga näringsidkare glädjer sig över att kunderna söker dit. Mycket riktigt är twitter i uppror (#maxgate). Även jag är upprörd. Det här är inte bara politiskt, utan personligt. Min grabb har en rom i sin klass, som emellanåt kommer hit och leker. Tanken att den grabben skulle få stå och vänta utanför ifall vi åkte in till Max är rätt obehaglig.

Sen slås jag av en annan tanke. För ett tag sedan blev Kent Ekeroth utslängd från en krog. Ord verkar fortfarande stå emot ord vad gäller om han blev diskriminerad eller om han helt enkelt kastades ut för att han betedde sig som en tölp. I vilket fall, så var en rätt vanlig reaktion ifrån Kents belackare att en krog inte är en offentlig plats, och att ägaren har rätt att bjuda in eller kasta ut vem de behagar. Vilket ju är svårt att protestera emot för mig, som en den privata äganderättens och företagsamhetens profet.

Men vi får väl bestämma oss. Är det rätt att kasta ut vem man behagar, eller ej? Eller beror det på färgen på ens hud, vilket väl är det sista det borde få bero på?

Ett synsätt är att det är enbart vissa svaga grupper som ska ha lagligt skydd att få gå in på vilken krog som helst: HBTQ och mörkhyad lär höra dit. Fattiga vita invandrare från Rumänien? Kvinnor? Barn? Handikappade? Pensionärer? Arbetslösa? Sverigedemokrater? Listan lär kunna göras lång, och många kommer vilja komma in på den.

Jag gillar inte sådan särlagstiftning. Just därför att det blir ett uppdelat samhälle där vi måste officiellt registrera vår tillhörighet. Dessutom så är risken stor att just de som verkligen är ringaktade av majoritetssamhället är de sista som kommer in på listan, eftersom det är majoritetssamhället som skapar listan.

Så jag har två förslag:

  1. Låt företagare avgöra vem de vill betjäna. Om ABF inte vill hyra ut till Sverigedemokrater, Landskrona kommun inte vill hyra till socialbidragstagare, Facebook stänga av alla som visar en kvadratcentimeter hud, Visa/Mastercard inte ge ut kort till socialister, så låt dem hållas. En sant liberal åtgärd? Nja. Många branscher domineras av ett fåtal aktörer, och att bli utestängd kan ge svåra konsekvenser. Hur fasen lever man utan Internet och bankkort idag?
  2. Tvinga företagare att betjäna alla som halar upp kosing. Jämlikt, eller hur? Lite praktiska problem, bara. Jag vet inte riktigt hur den lagstiftning skulle se ut som skulle driva igenom detta, eller hur den kan funka emot internationella företag. I viss utsträckning kan vi dock börja. Banker har oktroj från staten, så det är bara att dra in den för den som vägrar någon att öppna sparkonto. Krogar har utskänkningstillstånd. Liksom tillståndet idag dras in för den som serverar till berusade, så kan tillståndet i framtiden dras in för de som inte serverar nyktra.
Vad sägs? Vilken modell är att föredra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar