söndag 2 november 2014

Bra jobbat, regeringen!

Det har varit mycket gnäll på den nya samarbetsregeringen nu. Delvis helt rättvist: sjabblet med förhandlingar i EU-nämnden, diverse måttligt kompetenta utnämningar av måttligt kompetenta ministrar, impopulära budgetneddragningar, osv. Men även en del lite orättvist; att sy ihop en budget ihop med svampplockarna i MP, en budget som sedan skall få stöd av V, och även baxas igenom en riksdag där Alliansen och SD sitter, det är inte lätt. Ett och annat kommatecken lär hamna fel.

Så låt oss vända på steken, och idag prisa regeringen för något de gjort rätt i budgeten.

Kyrkans Tidning rapporterar att regeringen planerar att dra ned stödet till de religiösa samfunden, från de 77 miljoner som Alliansen utökade det till ned till 45 miljoner 2018. KT, som varandes de religiösas kravmaskin, sågar förstås beslutet. Jätteviktiga och prioriterade satsningar på integration försvinner enligt tidningen. Pah! Är satsningarna prioriterade, så går de väl att finansiera inom kyrkans ordinarie budget genom att något icke prioriterat stryks? Jag välkomnar det, trots att jag antagligen är mer religiöst fundamentalistisk än nya kulturministern Bah-Kuhnke.

Varför det? Jo, vi religiösa ska ha samma rättigheter som alla andra i samhället. Återigen, varför det, vore det inte jätteskönt med lite gräddfiler för oss gudfruktiga? Nej. Lika rättigheter är bästa garantin för att vi inte helt plötsligt ska sitta där med mindre rättigheter. Majoriteter kan skifta, och med några mandatperioder med anti-religiösa majoriteter och en vana att stifta särlagar så kan vi snart sitta illa till. Alltså, samma regler för alla. Och samma pengar. Finns ingen anledning ge oss speciella pengar. Vill vi böja oss på bönemattor eller höja våra hjärtan i bön så gör vi det för våra egna pengar.

Jag vet bara inte om jag har finansminister Andersson, kulturminister Bah-Kuhnke eller båda två att tacka för denna nya giv. Tack, i alla fall.


Sen vill jag ge ministrarna tips på fler budgetposter att skära på:

 • Föreningsstöd. Föreningar ska drivas av medlemmarna. Varför i hela friden ska staten finansiera människors privata intressen? De föreningar som inte attraherar nog med betalande medlemmar ska sotdöden dö.
 • Partistöd. Partier ska drivas av medlemmarna. Partiernas problem idag är att de skiter i att skaffa medlemmar, för de  behöver inte skaffa medlemmar. De har redan sin försörjning av staten. Ni kan ju tänka er hur utbudet på ICA eller COOP hade sett ut om de inte varit beroende av kunderna. Genom att kapa partistödet slipper vi även se fuskande SSUare krypa fram i ljuset inför valtiderna, då incitamentet att fuska med medlemslistor försvinner. Dock så gissar jag, eftersom det är politikerna som beslutar om partistödet, att detta är den posten som kommer försvinna sist av alla poster i budgeten.
 • Presstöd. Tidningar ska finansieras av sina läsare. I och för sig synd att SvDs ledarsida då försvinner, men det här är en principsak. Staten ska inte slänga medborgarnas pengar kors och tvärs. 

2 kommentarer:

 1. När den där asteroiden kommer som bara kan stoppas om partistödet dras in kommer det att bli debatt i några timmar. Då den med sannolikhet kommer att landa utanför tullarna kommer vi att för höra att vi måste öppna våra hjärtan för interplanetariska besökande.

  För övrigt kan jag tänka mig att prenumerera på den tvåsidiga tidningen "Rayman och company med Formgren".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en tidning med både Rayman och Formgren hade varit gott. Och Arpi, Gudmundson, Madon, Teodorescu och Ludvigsson.

   Själv har jag botat min konservativa ångest genom att börja prenumerera på Magasinet Neo. Om nu bara nästa nummer kommer någon gång.


   Men asteroiden fixar väl Gudrun genom att ge den en feministisk värdegrundsutbildning så den inser att den inte bör penetrera vår atmosfär hur som helst, i enlighet med den nya försvarsdoktrinen?

   Radera