fredag 11 september 2015

Tysken, dansken, finnen och Bellman

Migrationsdebatten börjar faktiskt likna de historier mina barn drog med sig hem från dagis.

Cirkusen började i Ungern. När flyktingströmmen in i och genom landet ökade, så satte ungrarna upp taggtrådsstängsel vid gränsen, och spärrade in flyktingar i läger. Varpå hela Sverige (nåja, nästan) reste sig upp som en man och vrålade "rasist!". Det Ungern gjorde var bottenlöst uselt och icke-humanitärt. Att påpeka att Schengen tydligt pekar på att gränskontroll (vilket väl lär förutsätta en kontrollerad gräns) skall ske vid EUs yttre gräns, och att flyktingar som passerar denna gräns skall identifieras och utredas där, gav inga ryggdunkningar på twitter.

Sen förbarmade sig Tyskland över syrier, och förkunnade att alla syrier skulle få utredas i Tyskland. Jag kan tänka mig att ungrarna då blev lite sura: först kämpar de som fan, och får spott för, att upprätthålla Schengen som goda EU-medborgare. Sen får de höra att det spelar ingen roll, för Tyskland gör i alla fall vad de har lust med. Men i alla fall, massor med flyktingar skickas vidare till Tyskland.

Alla flyktingar vill visst inte till Tyskland. Surprise! Så de åker på eget bevåg vidare till Danmark. Men vänta nu? Merkel och Löfven har ju i dagarna gått ut offentligt med hur viktigt det är att Schengen upprätthålls, att gemensamma regler följs - och så struntar tyskarna i att ta fingeravtryck på de flyktingar som kommer in i Tyskland, och låter dem åka vidare till Danmark!?

I Danmark försöker danska polisen, helt enligt Schengen, få in flyktingarna i läger och ta fingeravtryck på dem. Men det vill inte flyktingarna; de vill vidare till Sverige. Varpå vi får de senaste dagarnas scener med flyktingar som vägrar gå av tåg och bussar, med flyktingar som går längs motorvägen i stora skaror, med svenskar som åker över och smugglar in flyktingar.

Återigen är hela Sverige i uppror emot de elaka danskarna som skickar polis på flyktingarna. Till sist ger den danska polisen upp och låter flyktingarna ge sig av till Sverige. Varpå flyktingarnas bäste vän, statsminister Stefan Löfven, ryter till: Håll gränsen, danskjävlar! Helt plötsligt, när flyktingarna står vid vår gräns, så är det väldigt viktigt för dansken att göra det som det var rasistiskt och ondskefullt av ungrarna att göra.

Det är förbaskat lätt att förespråka att man ska vara snäll och solidarisk när risken att ens egen plånbok pungas är liten. Ju längre bort från Sverige en konflikt är, desto högre brukar den svenska svansföringen vara. Det är oerhört lätt att kritisera dåliga asylutredningar och förvarstagande av flyktingar i Grekland eller Ungern. När flyktingarna knackar på den egna porten, blir det mer känsligt. Och, rent konkret i detta fallet: det är lätt av andra att kräva upprätthållande av Schengen när man själv råkar vara den sista länken i kedjan, som ingen vill åka vidare ifrån. Aldrig kommer väl svensk polis behöva rycka in för att rycka asylsökande från tågen; de hoppar så glatt av själva.


Här kommer poängen på historien: Finnarna klagar nu på Sverige. Tydligen slussar SJ flyktingar vidare norrut emot finska och norska gränserna, utan att kräva ID. Låt mig gissa att Löfven i just denna fråga kommer ligga väldigt lågt, och inte gå ut och kräva av SJ och svensk polis att de identifierar flyktingar och plockar dem av tågen för identifiering.


Den här cirkusen gör mig oroad. Om nu de nordiska länderna, med sin goda historia av samarbete, inte kan komma överens om hur man tolkar och hanterar en tämligen klar, existerande regel - hur sjutton ska EUs heterogena samling länder kunna komma överens om ett nytt, heltäckande och rättvist regelverk? Eller, om miraklet sker, sedan kunna komma överens om hur det tillämpas?

För det första är det dags för Löfven att sätta ned foten och vara tydlig med hur Danmark och Sverige bör hantera Schengenavtalet. Och sedan vara minst lika tydlig gentemot polis och inhemska transportörer att detta ska Sverige nu förbannemig genomdriva.

För det andra är det dags att välja val i EU-samarbetet. Ska vi försöka driva på för EU-gemensam migrationspolitik? Eller är det dags att sätta taggtråd över Öresundsbron för att hålla dansken stången?

Danska polisens raska genomklappning är illavarslande. I den gemensamma asylpolitik där fördelning ska ske mellan länder, så kommer vi få se massor av scener likt de danska. Människor som inte är nöjda med att komma till Ungern kommer åka tåg till andra länder. De kommer fotvandra på motorvägarna. Och då har vi två vägar att välja mellan:
 1. Polisen tvingar med våld dessa människor tillbaks till de länder de är allokerade till. Trots mediauppbåd och REVA-protester på gator och torg. Våra politiker backar poliserna med moraliskt stöd och budget. Trots mediauppbåd och REVA-protester på gator och torg.
 2. Vi glömmer det där med utallokering och gemensam EU-politik.

Om jag i dagarna ser kraftfulla insatser från Löfven för att hålla gränsen emot Norge och Finland, ja då finns visst hopp om punkt 1) ovan.

4 kommentarer:

 1. Ja, din katten på råttan - råttan på repet beskrivning inger inget förtroende alls för att de ska kunna komma överens om något.

  Det behövs ett Fortress Europe med skitstränga gränskontroller och just ingen får komma in illegalt och få stanna, det är pyts till ett läger där de får ställa sig i kö. Med den kontrollen kan varje land för sig bestämma hur många FN-flyktingar de vill ta på sig och åka till lägren och hämta.

  Listan på fördelar jag ser med detta är rätt lång faktiskt, men jag ids inte nämna mer än en och den är ny och blev uppenbar först de senaste dagarna.

  Alla länder tar emot FN-kvotflyktingar i varierande grad. Däremot är det så och så med ur många asylsökande som kommer dit. För så är det. Strömmen av asylsökanden visar att inga interna EU-kvoter kommer att fungera, 'flyktingarna' vet precis vart de vill.

  Det mest negativa med Fästning Europa är enligt min mening att det "ser inte bra ut", flera intressegrupper torde få blodstörtning vid blotta framlagt förslag om att bygga just dessa murar.

  Den senaste veckans debacle men överflöd av faktaspäckade bloggar/välskrivande journalister (nu menar jag inte känslomässigt drivna). OCH regeringens förslag på utökatade anslag till kommun/landsting .... och att till och med svenska medier har börjat rapportera att FNs flyktingorganisationer har slut på pengar.

  Sammantaget har det aldrig blivit tydligare (allt på en vecka) vilka stora kostnader asylsökanden innebär här i jämförelse med 'det lilla' UN behöver.

  Tänk om Sveriges politiker kunde att efter 30 år ta och lägga av med sina försök att få andra länder att apa efter vår migrationspolitik. Det har inte fungerat. Jag tror dock fler skulle hoppa på tåget att 'tävla' om att göra mest för flyktingar i läger.

  SvaraRadera
 2. En gemensam migrationspolitik har lika stor chans som en snöboll i helvetet. Den skulle kräva lika sociala regler i alla EU-länder, d v s en EU-stat.
  Hur många tror på detta?
  Vad det gäller EU:s yttre gränskontroll har jag en liten historia.
  I somras var jag i den vackra och intressanta staden St Petersburg. Tyvärr råkade jag ut för en ficktjuv och blev av med mitt pass. På konsulatet köpte jag ett nytt tillfälligt pass för 1 500 kr.
  Vid återresan till Finland blev jag varse hur finnarna på allvar håller EU:s yttre gräns. Det tog två timmar innan den finska passkontrollen släppte in mig. Tänk att det kan vara så stor skillnad på hur man ser på att leva upp till de regler som man har kommit överens om.
  De som reser in i Sverige i dag har väl vuxit upp helt utan andra regler än de klanen ställer upp. De skall nu anpassa sig efter svenska regler. Ehh...
  Det vi ser nu är ett förstadium till en revolution. Därför älskas det av mediavänstern och alla kommunister. För de flesta väntar helvetet som efter alla revolutioner.
  Förresten är det väl Grekland som är första inpasseringsland till EU för de flesta, som nu smugglas in i EU.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 3. Sverige sitter med Svarte Petter,med sina regler framtagna av det utopiskt tänkande miljöpartiet,låt helvetet komma till gagn för de 85% som röstat för det!Vi andra har gott samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jävliga är att detta kommer inte att drabba bara 85%, det kommer utan undantag att drabba ALLA! //tompas11

   Radera