torsdag 27 juli 2017

Vad jag inte fattar

Ja, jag vet. Efter den rubriken borde ett oändligt långt inlägg följa. Jag misstänker dock att ingen orkar läsa historien om alla mina kunskapsbrister, så jag nöjer mig med en sak.


Följ med bakåt i historien, till 2010. Ett gäng islamister sitter i Stockholm och kuckilurar, och kommer fram till att det vore jätteskönt att få skära halsen av några otrogna. Sagt och gjort, de planerar lite, skaffar lite vapen, och sätter sig i en bil söderöver, med avsikt att inta den danska avisen Jyllands-posten och sedan börja dekapitera Muhammedteckningspublicerande journalister. Tack och lov har dessa Allahs änglar avlyssnats av svensk polis, och arresteras av dansk polis innan dådet.


Nu går vi tillbaks till bara ett par år tillbaks i tiden. Säpo får reda på att Transportstyrelsen är på väg att lägga ut statshemligheter till allmän beskådan. Vad gör Säpo? De skriver ett memo där de "avråder" Transportstyrelsen från att sätta sina planer i verket.


Men vad i helvete? Anfäkta och anamma, sötvattenspirater, plattfötter! Har hela säkerhetspolisen bemannats av dialogpoliser och blomsterhattar? När Säpo får reda på en sådan här sak förväntar jag mig att en svart folkabuss skall stanna utanför Transportstyrelsen. Fyra biffiga gubbar traskar in och sätter tyghuvor över Transportstyrelsens GD och styrelse, slänger in dem bak i bilen och kör iväg till ett hemligt bergrum någonstans i Sverige. Där får sedan stackarna sitta och waterboardas, få naglarna utdragna, lyssna på melodifestivalen dygnet runt, batongknullas i röven och vad man nu brukar göra med de som hotar rikets säkerhet, tills de utfärdar kontraorder. Därefter avrättas de raskt, gjuts in i betong och glöms i någon av skärgårdens vikar. Till sist skickas en bandinspelning av förhören till Löfvens säkerhetskommitté, för att i våra politiker inpränta vikten av att upprätthålla rikets säkerhet, ihop med en varning att nästa gång inkompetenta, inavlade brorsöner och -döttrar utses till säkerhetskritiska poster är det kommittén som kommer få besök.


Eller är det jag som sett på för mycket amerikanska thrillers? Jag tycker bara det är helknasigt att polisen, även om det här är säkerhetspolisen, när de får information om solklara och allvarliga lagbrott, bara skickar ett snällt brev. Är det sannolikt att polisen skulle skickat ett SMS till islamisterna: "Tjena grabbar, skulle ni kunna låta bli att ha ihjäl alla på Jyllands-posten? Snälla?". Eller att Säpo förr i tiden hade skickat ett memo till Stig Bergling och undra om han inte skulle kunna lägga tillbaka de där papprena han, förstås av ren glömska, råkat få med sig i portföljen?


Nej, jag förstår inte.

4 kommentarer:

 1. Man kan ju tycka att SÄPO kunde skicka ett epost till statsministern för information att transportstyrelsen ej tog notis om deras rekommendationer.

  Kanske rentav att sådan information delgavs och det därför finns skäl för alliansen och SD att rikta misstroende mot Löven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst, om vi för en stund ska ge oss ut i verkligheten så är jag fullt och fast övertygad om att alla viktiga ministrar, inklusive statsministern, visste om detta tämligen tidigt.

   Jag håller tummarna för att våra grävande journalister hittar komprometterande e-post så småningom som visar vem som visste vad och när.

   Radera
 2. Hej.

  SÄPO:s funktion är inte att övervaka att personer i statens styrelse sköter sina arbetsuppgifter till landets fromma.

  SÄPO:s funktion är att uppdaga och avstyra hot mot landets styrande, främst sådana som emanerar inifrån landet självt.

  Alla staters säkerhetstjänster har som sin första prioritet att vakta och bevara statens styrande och dessas maktposition - oavsett om det rör sig om CIA, MI5/6, KGB, Gestapo, NKVD eller SÄPO.

  Uppdraget är detsamma, metoderna är i stort sett desamma och lojaliteten är densamma: mot den som har makten över staten. Idealiskt är lojaliteten mot landet och folket, men i realiteten är så aldrig fallet.

  SÄPO har gjort sitt jobb, tyvärr, ty SÄPO:s lojalitet är mot den styrande sjupartiregeringen, särskilt efter en viss nuvarande RPC:s turné inom SÄPO.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu krossar du alla mina illusioner. Säg inte att det inte finns någon jultomte heller?

   Radera