tisdag 24 april 2018

Chicken race


Genrebild, från filmen Chicken Run. Fel genre tillochmed, alltså. En bra film, dock. Alla filmer som innehåller Star Trek-ordvitsar - "there's a cling-on off the port bow" - är bra filmer.


Dagspolitiken verkar innehålla mer och mer tendenser till "chicken race". Det vill säga när två halvfulla tonåringar sätter sig i var sin bil, kör med full fart emot varandra, och ser vem som är först att väja undan. Om ingen väjer blir det dött lopp.

Sossarna har kört det här ett par gånger nu. Pressade av tokiga polare lägger man fram lagförslag som är totalt vansinniga, lagförslag som ingen vettig människa skulle rösta på, sätter plattan i mattan och utmanar motståndarna att rösta emot.

Det här funkade bra med vårdvinsterna. Alla någorlunda ekonomiskt skolade, även sossarna, vet att företag behöver gå med vinst för att överleva. Att vinsten är en sund drivkraft till förbättring och rationalisering. Men Sjöstedt pressade på. Vad gjorde sossarna då?

 • Jobbet att utreda det nya förslaget gick till Reepalu. Ungefär lika smart som att sätta Pierre Schori att utreda våra relationer till världens diktatorer, eller sätta Kent Ekeroth att utreda metoder att minska krogvåldet. Det är klart redan i förväg vad resultatet kommer bli.
 • När förslaget kom, sågs och sågades så lades det ändå fram. När sedan ingen röstade på det, kunde sossarna använda ena halvan av sitt Janus-ansikte till att beklaga inför Sjöstedt att det inte gick att få majoritet, och med andra halvan säga till sina supporters att "det fattar ni väl att vi inte menade allvar".

Glada i hågen försökte sedan sossarna köra samma fullgas-satsning rakt framåt med Miljöpartiet och amnesti för afghanskättade iranier utan asylskäl. Återigen sågades lagen med fotknölarna av alla instanser, och sossarna såg glatt fram emot hur de skulle med låtsad gråt i halsen kunna gå till Fridolin och hulka över att den dumma alliansen var emot dem. Då slog alliansens mästerstrateger till!

Genom att centerpartiet nu stigit fram och tagit en kula för laget genom att lova rösta ja till regeringens förslag, står sossarna med brallorna nere vid tårna. Med brallorna där nere blir det svårt att springa framåt i valrörelsen. Sossarna kommer få ägna sommaren och hösten åt att förklara för förbannade sossepensionärer på vilket sätt miljarder till icke asylberättigade inte slår på de redan låga pensionerna. Sossarna kommer få ta debatten om kriminalitet och dess koppling till utanförskap och oregerlig invandring, sossarna kommer åka på spö i skoldebatten där de lagt ökad last på en redan pressad organisation. Sossarna kommer bli utskrattade när de försöker argumentera för ordning och reda i asylpolitiken. Det blir inget roligt val för dem i år.

Centern, då? Ingen fara. Deras väljare är ju redan den grupp som tycker att vi har råd att öppna plånboken, speciellt när sagda plånbok tillhör någon annan, så Centern lär inte åverkas så mycket. Betänk att Centern är det parti som för en tid sedan sparkade ut Alexander Bard när han befanns vara för tråkig och norm-icke-utmanande.


Den enda partiledare, förutom Löfven, som har skäl att vara orolig är Kristensson. Han har stenhårt surrat sig vid att han aldrig någonsin, någonstans, på något sätt skall hänga med Åkesson. Vilket nu kraftigt begränsar utbudet av partners om han skall kunna begränsa invandringen. Vem tror på en fast och restriktiv linje vid en Alliansvinst i höst? Kanalen mellan Scilla och Karybdis är smal. Var gång Kristersson kramar om Annie Lööf framför kamerorna hoppar ytterligare några alliansväljare av. Om Kristersson å andra sidan skulle försöka göra upp om invandringspolitiken med SD skulle det bli ett ramaskri. Varenda licenskrona i Public Service skulle användas till att sänka Kristersson. Varenda kultursida, varenda nyhetsjournalist skulle bli Kristerssons svurna fiende. Svenska kyrkan skulle bannlysa honom. Bamsetidningen skulle ge Krösus Sork Kristerssons ansikte.

Vad kan då Kristersson göra? Jag misstänker att det blir den vanliga visan: blanda bort korten. För att ingen ska se svagheten i de egna ståndpunkterna, kasta skit på konkurrenten. Paren M/L och S/LO kommer ägna sig åt intensiva double team-wrestling-matcher i arenan i äkta Johnny Puma-stil. På åskådarläktaren sitter spelets vinnare och säger "dude, I told you so" om migrationen:Det kommer bli kul att försöka bilda regering i höst.

6 kommentarer:

 1. Så de slänger miljarder av våra skattepengar på afghanska män i ett politiskt spel om makten? Hur kan någon ge dem sitt förtroende? De borde straffas med böter och fängelse.


  / underhunden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böter och fängelse? Låt oss bli riktigt elaka och rösta ut dem i höst.

   Radera
 2. Hej.

  En fråga jag alltmer återkommer till, ju mer auktoritärt och totalitärt landet blir, är om Sverige ännu kan räddas via sitt statsskick och dess institutioner.

  Regeringens krav på Google att stänga av annonseringen för Samhällsnytt t ex.

  Låt mig skaere det ud i papp: den sittande svenska regeringen kräver av en internetleverantör att den skall stänga av annonseringen för en nät-tidning vars innehåll regeringen inte gillar.

  Detta har skett, i Sverige, i nutid.

  Inte i Turkiet eller Ryssland eller Kina, utan här hemma.

  Regeringen agerar direkt mot media som rapporterar om sådant den inte gillar, och som den vill det skall vara tyst om.

  Det är inget annat än diktaturens kreatur som ny styr, och skall vi ändå vandra den vägen väljer jag hellre en svensk diktator med Sveriges och svenskarnas bästa som ledstjärna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rikard:
   Vi har ju faktiskt kungen. Han fixar akademien. Utrikespolitiken. Varför inte även mig.pol?

   Radera
  2. Ack ja. En gång i tiden fick Laila Freivalds smisk för att hon stängde ned en sverigedemokratisk websida, idag är det normalt att politikerna påverkar.

   Radera
 3. Undrar vad herrar Chydenius och Forsskål skulle ha sagt om det!

  SvaraRadera