söndag 6 november 2011

Juholt i Indien

Senaste destinationen på Juholts förlåt mig-resa är Indien, där han personligen skall åka runt och skaka hand med alla indier och säga förlåt för Bofors-affären. Nej, allvarligt talat. Han är och undersöker den globala industrin.

Hade jag kunnat rita, hade jag hittat på något i den här stilen, med Julholt som maharadjan av Rawajpoutalah:

Men tyvärr sträcker sig min talang inte förbi streckgubbar, så det blir dags att bli allvarlig.

Vad kan Juholt lära sig av indiska företag? Förhoppningsvis att globalisering är bra, och att det kanske inte är helt lyckat att facket skriver lagtexterna.Ta det anonyma företag jag jobbar på som exempel. Vi har på senare år dragit ned en hel del i Sverige, och samtidigt expanderat kraftigt i Indien, Kina och Östeuropa. Detta är ju alldeles utmärkt för utvecklingsländerna, som kan behålla kompetens i landet och utveckla ekonomin. Oändligt mycket bättre än att Sverige inför handelsmurar och behåller utvecklingen i Sverige, och sedan över muren kastar några biståndssmulor som antagligen direkt plockas upp av de korrupta överkasten.

Men Sverige då - är expansionen i Indien bra för oss? Om Kommunal fått skriva lagarna så hade antagligen svenska företag förbjudits expandera utomlands, och indiska ingenjörer förbjudits att komma hit och jobba. Varpå en stor del av arbetsstyrkan på mitt företag fått åka hem: på min avdelning jobbar två indier, min chef är polska. Jag misstänker dock att resultatet inte skulle bli välmående svenska företag. Istället hade företaget raskt flyttat utomlands, eller blivit utkonkurrerat av de andra utländska företag som kunnat lägga utvecklingen i Indien.

Är då globaliseringen ett ont? Nödvändigt, men ont? Nej. Vi vill ha höga löner här i Sverige, högre än i Indien. Då får vi också erbjuda ett mervärde. De jobb som kan utföras av indier kommer inte ha högre lön än indierna har. Alltså måste vi i Sverige ha god utbildning och nischade yrken där vi gör sådant som indierna inte klarar av. Då kan vi behålla våra höga löner.

Så Juholt, jag hoppas att du kommer tillbaks från Indien fylld av glädje över globaliseringens möjligheter. Och att du lyckas hålla protektionisterna i facket tillbaka.

Om vi i högern skall lära oss något av Indien, så kan vi titta på deras nationalsport - kricket. Matcherna pågår i oändligt lång tid. Först är ena laget inne och slår, och får massor med poäng så det ser ut som om det andra laget är hopplöst efter. Sen byter lagen plats, och helt plötsligt är ställningen jämn igen. Samma sak händer i politiken. Efter förra valet ansågs alliansen rökt, nu anses Juholt chanslös. Så fel det kan bli, om man inte ser upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar