söndag 24 juni 2012

Hatets och illviljans kolportörer

Han är rolig, han Palme. Det här citatet klämde han fram på en fackkongress, avseende arbetsgivarna. För att de hade mage att propagera för sådana illgärningar som att vi skulle ha marknadsekonomi med fria företag istället för löntagarsocialiserad planekonomi, för att vem som helst skulle kunna starta arbetsförmedling, bostadsförmedling, dagis och skola, osv. Saker som är självklarheter i Sverige idag. Sannerligen har det politiska landskapet ändrats sedan 70-talet. Idag är det Reinfeldt som säger att näringslivet är ett särintresse, och Löfvén som säger emot.

Vem är det då som idag kolporterar (vad det nu betyder) hat och illvilja?

En uppenbar kandidat är nazisterna. På nationell.nu märker man raskt i kommentarsfälten att allt är judarnas fel. Farsoter, krig, ekonomiska utförsbackar, tyranniet i Syrien, invandringen, nageltrång - allt är judarnas fel. Och jag som trodde vi blev av med sådant svineri 1945. Tyvärr uppfinner idiotin sig själv om och om igen.

En något förvånande kandidat till titeln 'årets kolportör' är vänstern. Samma vänster som intensivt varnar för de hatiska rasisterna på högerkanten trängs nu i dörröppningen av iver att visa upp sitt klädsamma klasshat. För det är tydligen helt OK att hata de som är rikare än en själv. På s-info dräller det av kommentatorer som hatar alliansen, Reinfeldt och Borg för att de är hårda, kalla och inte för S-politik, eller för att de tagit över gammal S-politik (dags att bestämma sig?). På bloggar talar man om hur det är rätt att hata de som tar landet ifrån dig. Även om de inte uttrycker sig på precis samma sätt som de rasister som drömmer sig tillbaka till det homogena 70-tal där alla var vita och möjligen några finnar och jugoslaver hade tagit sig in över gränsen, så uttrycker de en liknande dröm tillbaks till den tiden då Palme styrde utrikespolitiken, facket skrev lagarna, alla fick bidrag, och borgarna hade vett att hålla sig i opposition.

Och bägge grupperna har en fiende redo, en fiende de tycker det är rätt och riktigt att hata. Var är skillnaden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar