söndag 13 december 2015

Dags för fri invandring?

Jag har funderat lite på de två polerna i invandringsdebatten.

I ena ringhörnan sitter vi välfärdsstatskramare och hävdar att fri invandring inte går att kombinera med en välfärdsstat som ger generösa bidrag till de som inte är anställningsbara. I andra ringhörnan sitter de som säger att det inte är invandringen som är problemet, utan den usla integrationen. Om bara integrationen funkade, så kunde vi glatt ta emot hur många som helst - landet är på det stora hela öde och tomt.

Jag börjar undra om inte de andra har rätt. Om alla som trädde över landets gränser tämligen omgående omfattade svenska värderingar vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter, arbetsgivarna slogs om deras tjänster, tomma skolsalar med välutbildade lärare stod och väntade,  och våra privatvärdar längtade efter fler hyresgäster att stoppa in i sina outhyrda höghus - ja då hade en invandring av tidigare ej skådade proportioner inte varit något som helst problem. Inte ens en utmaning. Snarare en tillgång.

Så jo, de har rätt. Fixar vi bara integrationen, så är de volymer som kommer över Öresundsbron inte längre något problem. Vi är överens!


Problemet är bara att vi inte har fixat integrationen. Tvärtom har vi Europas i särklass uslaste integration: en överreglerad dysfunktionell bostads-"marknad" som inte klarar av att bygga nytt, en arbetsmarknad med höga trösklar och ingen plats för outbildade, överfulla skolor som raskt dalar i PISA-undersökningarna, en polis som börjar lämna över rättskipningen till gängen i utanförskapsområdena.

Återigen gäller det som vi just kom överens med den fria invandringens vänner om: fixar vi bara integrationen, så kan invandringen vara fri. Eller omvänt: tills vi fixat integrationen, så får vi vänta med invandringen. En enkel logisk slutsats.

Att fixa integrationen tar lång tid. Bostads- och arbetsmarknad är bundna av lagar, avtal och traditioner som tar decennier att fixa till. Skolan tar generationer att vända; vi måste pensionera alla Pastor Jansson-typer och få in en generation av Caligula-lärare. Och skolledare av morbror Antons kaliber.

Under tiden vi fixar integrationen så gäller den politik som SD, M (och KD?) står bakom: inte en jävel över bron. Den politiken kommer inte att bli vacker. Vi har sett i Melilla och vid tunneln vid Calais hur det går till:

När desperata människor vill in i ett land så stoppas de inte av att ett par dialogpoliser vänligt ber dem vända om. Det krävs kanske inte de kulsprutetorn som en SD-tok föreslog, men rejäla mängder taggtråd, betong och batong lär krävas. Rakt framför TV-kamerorna här hemma. Även om färdriktningen är klar, så kommer det av många krävas en verklighetsanpassning av Romsonska mått när bilderna når den egna TV-apparaten.


Så, är vi överens?

Första steget i arbetet för bättre integration blir förslagsvis att peka ut vilka metoder som skall användas, och vad de beräknas åstadkomma.
 • Vänstern vill satsa på utbildning. Ok. Ange gärna hur många lärare som ska fram, var de ska tas ifrån, vem som ska utbilda lärarna, och hur snabbt det sedan ska gå att utbilda de som inte talar svenska och inte har fullgjort 9-årig grundskola. Visa hur fler fritidsgårdar kommer få julefriden att sänka sig över Rosengård. Floskler som "vi har målet att få ned introduktionstiden till 2 år" undanbedes.
 • Högern vill satsa på lägre löner och förmåner. Ok. Ange gärna hur låga löner, och hur låga förmåner. Skall en sjuk invandrare lämnas utan sjukvård att dö på gatan? Om inte, vem betalar för sjukvården, och vad kostar det medelklassen? Var ska vi få alla de poliser ifrån som krävs för att hålla ordningen i hela landet? När invandrare idag inte får jobb trots att staten går in och betalar lejonparten av lönen - hur låga löner talar vi om? När Morgan Johansson angriper centern för att invandrare ska jobba för en tia i timmen och bo i en källare, tycker jag faktiskt att han i Bah-Kuhnksk tradition ställer en väldigt viktig fråga. Är det sådana villkor vi pratar om? 
Jag misstänker att integrationsarbetet kommer köra fast i leran redan här; att vi inte kan enas om hur integrationen bör gå till. Med gränsen stängd tills vidare. Om nu inte danskarna räddar vårt skinn genom att i sin tur införa gränskontroller. Eller om turkarna, med Löfvens goda minne, ser till att halvt spöa ihjäl varje flykting som vågar närma sig EUs gräns. Tänk vad fint om vi kunde återfå vår moraliska svansföring.

5 kommentarer:

 1. Nja, vi har ju det lilla marginella problemet med livsmedelsförsörjningen också. Inga beredskapslager, 50% självförsörjande på mat, en bonde om dagen kastar in handduken. Får vi någon slags kris och försörjningen av lastbilar med mat och oljetransporter upphör börjar vi svälta på ett par dagar.
  Vad är meningen med att öka på befolkningen om vi själva måste fly p g a svält?

  http://www.d-intl.com/2013/06/20/sverige-ar-redan-overbefolkat/

  Men, jag glömde, maten kommer ju från ICA..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det där är en viktig fråga, tycker jag."

   På riktigt.

   Sveriges krisberedskap är katastrofalt dålig. Inget civilförsvar, och maten importerad utifrån. Så visst, det är ett problem till att kavla upp ärmarna och ta tag i.

   Jag hör emellanåt jämförelser mellan Sverige och Tyskland, som pekar på att Sverige borde kunna hysa en mångdubblad befolkning. Men som du säger, så sätter matproduktionen käppar i hjulet.

   Annars hade ju lösningen på världens flyktingproblem varit att sätta alla i Sahara. Där finns plats.

   Radera
 2. Jag väntar fortfarande på kulsprutetorn. Det har varit mycket snack och käbbel om saken men det händer aldrig något. /T

  SvaraRadera
 3. Ett välfärdssamhälle bygger på att 95% betalar in lite mer än de gör av med på en livstid, men får ut resurser i de perioder i livet man inte producerar eller behöver hjälp. 5% av befolkningen betalar in mindre. Dem hjälps vi andra åt att försörja. Om denna andel växer till 10-15% får vi problem. Då blir vi färre som betalar extra och vi blir fler som ska försörjas. Då kommer vi som betalar mindre tillbaka. Skolan blir sämre för våra barn, gamla mamma får köpa rollatorn själv på sin grundpension osv. Då blir folk sura. Samhällskontraktet spricker. Vi kan alltså ta emot i samma takt som invandrare blir 95% bidragande till välfärden. Ju bättre integration desto flera. Alternativet är välfärdens nedmontering. Nattväktarstat med privata välfärdssystem för de som kan betala. Ungefär som när svenskar drog till USA. Men då kommer också se fler gå under, fler som inte klarar sig in i de privata systemen. Precis som en hel del svenskar i USA också gick under. Vill vi se det på våra gator?

  SvaraRadera
 4. Tino Sanandaji har argumenterat för att även i en kraftigt liberaliserad ekonomi blir det svårt för invandrare med låg utbildning att få jobb. T.ex har Arbetsförmedligens lönesubventioner inte skapat många jobb.
  /Erik

  SvaraRadera