torsdag 7 oktober 2010

Huka er grabbar, nu laddar hon om!

Visserligen är det inte helt ovanligt med politik från predikstolen, men när hördes senast en nyliberal högerröst framifrån kyrkorummet? Här är vad Sydsvenskan hävdar att biskop Eva Brunne sade häromdagen, med riksdagens ledamöter närvarande:

"Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du inte ska ha samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund - att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld - det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor."

Detta är ett knä rakt i skrevet på den 70-talsvänster som ansåg att demokrati nog var bra för västerlänningar, men att afrikaner och asiater nog hade det bättre med socialistiska diktaturer. Som gödde dessa diktatorer med biståndspengar, så de kunde klamra sig fast och plåga sina medborgare lite till. Som inte ansåg att de baltiska staterna hade rätt till frihet. Som än idag håller igång vänskapsföreningar med Kuba, ja till och med Nordkorea!

Nog kan jag tänka mig att många i salen blev röda både i hjärtat och ansiktet av skam, när de tänkte på hur de brukade förneka andra länders medborgare demokratins och frihetens välsignelser.

Att sådant sägs i den svenska kyrka som alltid har ett vått finger uppe i luften för att inte riskera att säga något inopportunt, gör mig dessutom varmt förvissad om att nu blåser det högervindar!

Det enda jag inte fattar är varför Sverigedemokraterna tågade ut. Visst, de är folkhemskramande vänsternostalgiker, men inte sjutton kan man väl anklaga ett 20 år gammalt parti för vad som hände på 70-talet? Men, vem vet, kanske Jimmie hade bråttom till någon dragspelsmässa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar