söndag 26 september 2010

Vad bör alliansen göra nu?

Jag har fått lite signaler från alliansen om att reformerna nu är gjorda, skatten sänkt, sjukförsäkringen reformerad, och att det nu mest gäller att sitta still i båten, invänta nästa högkonjunktur och hösta in väljarnas beundrande bifall.

Det känns lite väl enkelt. Nu när det trista i politiken, ekonomin, är på plats, så är det dags att plocka fram de ideologiska pamfletterna. Med pengar i kassavalvet och väljarna i ryggen borde det finnas mod och möjlighet att ge sig in på några systemskiften:

Justitiedepartementet är i behov av nya kvastar. Några som ser till att vi får poliser som faktiskt haffar folk, och lagar och domstolar som ser till att bovarna stannar i finkan. Detta samtidigt som politiken gör en skarp högersväng bort från FRA, tillbaks till klassisk högerspökespolitik som värnar om den lilla människan snarare än om staten. Och där tror jag inte Tant Gredelin är kvinnan som kommer göra detta möjligt. Nu när Camilla Lindberg inte längre har någon riksdagsplats, så borde det här vara en lämplig utmaning.

Bostadspolitiken - där borde alliansen kunna sopa mattan med oppositionen. Fler alternativ, mindre stadsstöd, krafttag mot kartellande byggbolag. Vem är först med bra förslag på hur vi bygger lägenheter vanligt folk och ungdomar har råd med? Här står ett öppet mål och bara väntar på att någon skall lobba bort en boll i rätt riktning. Samtidigt vill jag också se förslag på hur vi undviker att vi bygger in oss i etniskt rena enklaver. Till sist: var inte rädda för att sno förslag från andra. Här är lite saxat ur F!s program: flera personer skall kunna dela på kontraktet för en lägenhet, flexibel lägenhetssammansättning, blanda jobb boende och service i samma område, utred och se över hyresregleringen.

På biståndssidan har Gunilla Carlsson varit i farten och kritiserat sitt eget fögderi. Hittills med måttligt resultat, men viljan är god. Hon kan behöva några torpeder vid sin sida - kanske Segerfeldt vore intresserad?

Skolpolitiken - låt Björklund springa runt med batongen ett tag och röra om i grytan. Skaffa oss en lärarutbildning värd namnet, så inte läraren är den med sämst ämneskunskaper i klassrummet. Antingen förstatliga eller kontrollera de kommunala skolorna, så de inte fungerar som budgetbalansering i dåliga tider. Se till att få rättvisande betyg.

Familjepolitiken - där är det dags för klassisk moderat frihetspolitik. Du skall välja, inte Fredrik. Låt Hägglund ge järnet med vårdnadsbidrag, hemskolning, okvoterad försäkring och allt annat som ger socialbyråkraterna blodstörtning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar