onsdag 5 augusti 2015

Bostadsproblemen är lösta!

På semestern råkade familjen hamna på en experimentverkstad för yngre barn i Cardiff Bay.
Overview of Techniquest

Inte lika kul för storebror, som dock lyckades hitta en samling Kapla-stavar att sysselsätta sig med.

Qapla' är för övrigt, som vi Star Trek-fans förstås redan vet, en Klingonsk hälsningsfras.


Varför svamlar jag då om detta? Givetvis för att hitta en osökt övergång till vår käre bostadsminister Mehmet Kaplan, som nu enligt säkra källor nedstigit från de dimmiga bergen i Turkiet med lösningen på bostadskrisen.

Nej, inte Friggebodar. Inte heller Attefallshus. Kaplan-hus!


Dessa Kaplan-hus kommer inte, som tidigare falskeligen föreskrivits, bestå av modulhus (dvs baracker) till astronomiska kostnader och med provisoriska bygglov. Nej, det hela är mycket enklare och genialiskare än så. Alla som invandrar till Sverige får helt enkelt en kartong Kapla-stavar, ett tryckt exemplar av Reinfeldts öppna landskap-tal och en personlig klapp på axeln av Mehmet Kaplan själv. Därmed är bostadsproblemen lösta.

Men... hur kan detta räcka, frågar du då. Ack, du klentrogne. Uppenbarligen är du inte politiker. Dagens politiker har utgått från Olof Palmes "politik är att vilja" och skruvat det ett varv till: I politiken räcker det att vilja. Vill man bara något tillräckligt mycket, så blir det så.
  • I arbetsmarknadspolitiken duttar man med små droppar i havet i form av pysselsättning, plusjobb, riktade sänkningar av arbetsgivaravgift och annat som bara knaprar på marginalerna. När vi antingen måste stoppa inflödet av oanställbar arbetskraft eller sänka lönerna så kraftigt att de blir anställningsbara.
  • Bostadspolitiken har hittills ägnats åt subventioner som ger minimal effekt, och regelskärpningar som ger negativ effekt.
  • I skolpolitiken åtgärdar man en lärarutbildning i fritt fall med att kräva lärarlegitimation. Smart. Att lärarlönerna är så låga att de fungerar som avskräckare botas med en skärv lärarlyftspengar som kommunerna glatt kommer att ta hänsyn till i framtida lönerörelser, genom att undvika höja lönerna med samma summor.
  • I flyktingpolitiken säger man "det här måste Europa lösa tillsammans" och förutsätter att greker, italienare, tyskar och britter sätter sig ihop med oss svenskar, sjunger "We shall overcome" och broderligt delar upp problemen i rättvisa delar.


Så Kaplan-husen är helt rätt i tiden. Bara vi blundar och tänker "det här är en viktig fråga, tycker jag" och "det här måste vi lösa", så kommer det fixa sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar