tisdag 4 augusti 2015

När tidvattnet vänder

På min semester i Storbritannien fick jag se något vi inte har mycket av i Sverige: tidvatten. I Cardiff, där vi var och besökte The Dr Who Experience, hade de förvisso vallat in floden och skapat en evig insjö, utan dramatiska nivåskillnader, och därmed även gjort ett turistparadis av det som i min ungdom var ruffiga, ogräsbevuxna och vindpinade hamnområden där bara jag och en stackars haschförsäljare irrade omkring.

Cardiff Bay

I grannstaden Newport däremot fanns karaktären av nedgången industristad kvar; det var inte lätt att hitta en restaurang på kvällen. Och tidvattnet styrde obehindrat över floden. Spännande för en svensk som börjar få tsunamivibbar när vinden trycker ut vattnet ett par decimeter vid stark frånlandsvind på västkusten.
The footbridge Pedestrian bridge

Men visst finns det tidvatten i Sverige! På twitter, i alla fall. Häromdagen hoppade alla åt vänster, när Timbuktu både kritiserade och idkade skatteminimering. Sen nästa dag vänder tidvattnet och strömmen rinner åt höger.

Idag är det Sverigedemokraterna som är hatobjektet. De har visst lagt några kronor på en reklamkampanj där de förklarar att de är partiet som kommer ta till krafttag mot tiggeriet. Varpå hundratals obetalda nyttiga idioter hjälper dem att effektivt sprida detta budskap. Många blir upprörda över att "rasism och lögner" får spridas på Stockholms lokaltrafiks annonspelare.

Dags att ta ett steg tillbaka, fundera och sedan sälla sig till de nyttiga idioterna. Minns senaste inlägget: generositetsprincipen. För visst gäller den väl alla, vi som gillar olika gör väl inte skillnad på människor eller delar upp dem i vi och dem?

Så här lyder dagens epistel, läst ur en bild i Sydsvenskan (ingen tidning verkar vilja återge hela texten:

Sorry about the mess here in Sweden.
We have a serious problem with forced begging!
Our goverment (sic!) won't do what's needed.
But we will! And we're growing at record speed. =)
We are the opposition and we promise real change!
We are the Sweden Democrats!

Så låt oss vaska ur rasismen och lögnerna ur denna panna med guldsand.

Att SD är ledsna över läget i Sverige, det är väl bara bra. Det är det fler som är, antagligen alla förutom Miljöpartiet. Vår integration är usel, bostadspolitiken har tagit semester i Turkiet, och arbetsmarknaden hackar.

Har vi problem med tvångstiggeri? Första funderingen: vilka är vi? Jag skulle säga att de som i första hand har problem med tvångstiggeri, är de stackare som tvingas tigga. Som Mattias Svensson påpekat i Magasinet Neo, så förekommer diverse obehagligheter i tiggarvärlden: desperata människor luras ta lån de knappast kan betala tillbaka på ärligt vis, barn tas ur skolan, tiggare får betala för anvisade platser, organisatören tar lejonparten. Smått naiva hjälparbetare kontrar med att det absolut inte finns ett uns av organisation bland tiggeriet; jag uppmanar båda läger att läsa Oliver Twist.

Problemet för oss med tiggeri är det som inte är så vidare väl organiserat: kåkstäderna.

Att regeringen (och kommunerna) inte kavlar upp ärmarna och tar tag i problemet, ja det känns inte så kontroversiellt. Helt sant, ju.

Att Sd skall göra vad som krävs, då? Klart de hävdar det i politisk reklam. Och nog har de mer långtgående och konkreta förslag än andra partier. Att jag sen inte vill förbjuda tiggeri ändrar inte på detta faktum.

Är SD oppositionen? Ja, efter DÖ är väl det rätt så etablerat. Om man inte vill föra fram Kalle Anka-partiet i den rollen, men än når de inte riktigt upp i SDs opinionssiffror.Så hur tänker vänstern när de hävdar att förslag att stoppa tiggeriet är rasism? Låt oss applicera generositetsprincipen. Tiggarna är så gott som alla romer. Alltså slår förslaget emot folkgruppen romer. Alltså är det rasism! Ok, där finns en röd tråd. Varpå vi applicerar samma tråd på vänsterförslag. Vänstern föreslår stopp för privata företag i välfärden. Dessa företag drivs i stor utsträckning av kvinnor. Alltså slår vänstern emot kvinnor, vilket är hets mot folkgrupp. Aj aj aj.

Nej, tyvärr. Jag ser inte rasismen. Visst, det finns säkert en och annan fullblodsrasist i SD-kåren som jublar över att förslag drabbar mörkhyade människor. Liksom det finns en och annan kommunist i vänsterpartiet som jublar när kapitalister får det svårt. Det innebär inte att alla förslag som har inverkan på en folkgrupp nödvändigtvis hetsar emot denna grupp.


Många i vänsterfloden verkar också vilja förbjuda denna typ av reklam. Reklam som är politisk, och riktar sig emot grupper. Reklam som ljuger. Reklam som hetsar. Jag blir rädd. Ska vi alltså ha en politisk överprövning av vilka texter som får publiceras? Censur, brukar sådant kallas.  Vi kämpade en gång i tiden hårt för att kunna publicera saker som kunde tänkas såra kung och fosterland. Skall vi nu själva installera en ny översåte? I helvete heller!

Men jag är inte den som är den. Låt oss kompromissa. Vi inför förbudet, men det är jag som bestämmer vad som är förbjudet. Bort med alla vänsterlögner om att höga skatter är bra för landet, bort med alla lögner om att kapitalism och global handel är dåligt, bort med alla lögner om att bistånd och solidaritet är bra. Förbud mot allt hat mot köttätare, vita män och västvärlden.

Eller ni kanske kan gå med på att man både kan ha olika åsikt om vad som är sant eller ej, och ha tillstånd att uttrycka dessa åsikter högt utan överförmyndare?


Riktigt obehagligt blir det när man vänder sig bort från de pubertala gillaknappstryckarna och lyssnar till vuxna politiker. Vänsterpartiet i Lund var en gång en ljuspunkt på den kommunistiska himlasfären. När muren föll och partiet kläcktes ur östblocksälskandets aska, så fanns där en stark falang som strävade för ett demokratiskt vänsterparti. Tyvärr verkar det som de förlorade kampen, de bröt sig ur och bildade partiet Demokratisk Vänster. Varur man kan dra slutsatsen att det som blev kvar i vänsterpartiet, det var den odemokratiska vänstern.

Dagens V-representanter gör sannerligen allt för att klistra den bilden på partiet. Hanna Gunnarsson från Lunda-avdelningen går offentligt ut och uppmanar alla att vandalisera Sverigedemokraternas reklam. Det här "gynnar SD", skulle man ju kunna hävda. Men det är en bisak. Huvudsaken är: en officiell representant för ett riksdagsparti uppmanar till lagbrott; till förstörelse.

Dags att skaka lössen ur den röda fanan.Min åsikt om detta:

Vi ska inte ha några småpåvar som prövar annonsers budskap emot den allmänna moralen. Vill SD annonsera emot rumänska tiggare, Transport emot rumänska lastbilschaufförer eller Muslimska Brödraskapet emot bikinibrudar, så varsågod. Så får vi andra argumentera emot om vi så önskar.

Vandalisering är brottsligt. Låt bara bli.

Tiggare har jag inget emot. Kåkstäder är jag helt emot.

Organisering av tiggeri har jag inget emot. Det är dock att betrakta som näringsverksamhet, och faller därmed under alla landets skatte- och arbetsmiljölagar. Utnyttjande av fattiga, desperata människor eller människohandel är jag emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar