fredag 27 maj 2016

Affären Heberlein

Ann Heberlein verkar bli lite mobbad av landets kulturklick. Efter att ha börjat skriva kritiskt om islam har hon blivit en giltig hackkyckling, och märker hur uppdragen sakta men säkert blir färre. Enligt Heberlein har Sydsvenskans kulturchef, Rakel Chukri, till och med uppmanat Heberlein att städa bort islamkritiken från sina privata sociala medier. Något Chukri förnekar.

Sista tilltaget är att någon moralens väktare anmält Heberleins Facebook-konto och fått det blockat nån dag. Så visst drar väl vi yttrandefrihetens riddare och åsiktskorridorens svurna fiender ut till försvar av en dam i trångmål, och klistrar Twitter fullt med #backaheberlein!?


Inte så fort. Låt oss först #backatiden, det vill säga skruva tillbaks klockan. Till 2014. Då var det Marcus Birro som var mobbad av kultureliten. Han hade kommit ut ur garderoben, som kristen. Han kritiserade Islam. Vem var med i drevet, och tyckte han borde lämna kyrkan?

Ann Heberlein. I en TV-debatt var hon tydligen rätt så hätsk, betydligt hårdare än hennes egna kritiker idag. Då var det rätt, och nu är det fel. Skillnaden? Att det inte är lika roligt att själv vara utsatt för drevet, månne?

Karma is a bitch. Eller som vi säger i Sverige, det är oklokt att spotta i lovart.


Jag ser några vägar framåt för Heberlein:
 1. Agera som de partitrogna kommunister i öster som blev anklagade för borgerliga förvillelser. Gråtande erkänna sin skuld till det allvetande partiet, och ta sitt straff. Till Heberleins tröst får vi påpeka att Sverige är civiliserat och inte ger sina avvikare nackskott; vi nöjer oss att ta heder och försörjning ifrån dem.
 2. Öppet erkänna hur in i helvete fel hon agerade som sprang med mobben tidigare. En liten ansats gör hon här, när hon erkänner att hon under åren ändrat uppfattning. Men Heberlein, det är inte dina uppfattningar som är problemet, utan ditt sätt att hugga in i dina meningsmotståndare. Att du själv är precis lika skoningslös och kompromisslös som de som ger sig på dig idag - dina gamla meningsfränder - när du vill rensa ut oliktänkande ur Svenska kyrkan.
 3. Join the dark side. Fortsätt gärna att skriva i pålitligt konservativa Axess, där lär inte lite islamkritik orsaka utfrysning. Möjligen kan de insistera på lite faktakontroll innan publicering. Tidningar som Samtiden, Nya Tider, Fria Tider eller vad de heter vill säkert också publicera islamkritik.
Eller varför inte ringa Marcus Birro och föreslå en fika? Så kan ni prata om gamla tider, och du kan få lite tips om hur man försörjer sig när flocken fryser ut en.2 kommentarer:

 1. Du har ju träffat huvet på spiken: Kritisera aldrig ISLAM!
  Rushda får ju vara med i Aktuellt och imamen Abo är sakkunning i Riksdagen.
  Kaplan är undanstädad och islamiseringen fortsätter.

  SvaraRadera
 2. Något är direkt suspekt med den debatten. Den är borttagen från youtube pga "flera meddelanden från tredje part om intrång i upphovsrätten" Något som bara tycks gälla just det här avsnittet av SVT Debatt. Upphovsrätt til vad? Och vem i sammanhanget är "tredje part"?

  /cpc

  SvaraRadera