söndag 26 februari 2017

Trump vs Sverige


När jag läser om de senaste dagarnas holmgångar mellan Donald Trump och sverigebildens försvarare tänker jag på detta:

Bildresultat för godzilla vs mechagodzilla

Ett par ärthjärnade skräcködlor som står och pucklar på varandra för fullt. Ja, de anses ärthjärnade av de stackars japaner som myllrar runt på marken och pratar obegripligt, men är nog ändå filmens smartaste aktörer.

Jag har upptäckt en enkel grundregel som gäller här i Sverige, vad gäller Donald Trump:
"Donald Trump har alltid fel."
För vänster-Sverige har den regeln gällt varenda republikansk president: Reagan, Bush Sr, Bush Jr, och nu Trump. Men Trump verkar förena både höger och vänster i total, irrationell avsky. Säger Trump att jorden är rund måste alla i Sverige genast svara att den minsann är lite tillplattad vid polerna. Känslorna kommer så starkt och totalt att argumenten emellanåt blir lätt löjliga.

Några exempel:
 • Trump vill stänga till gränsen mot Mexico, med en mur, så att inte fler illegala invandrare anländer. Enligt oss fullständigt omoraliskt. Samtidigt har Sverige praktiskt nog en bred vallgrav mot Danmark och Tyskland. En vallgrav som vi inte på något sätt försökt fylla igen. Istället gör vi vårt bästa (ett ganska dåligt bästa, tyvärr) för att inte en jävel ska komma över bron. Dubbelmoral dubbelt så bra?
 • Trump vill skicka hem illegala invandrare. Fy så fult! Att Obama intensifierade hemskickandet har lustigt nog ingen svensk protesterat mot. Att Ygeman sagt att 80 000 behöver skickas ut från Sverige har inte lett till några rasande attacker.
 • Trump vill reservera amerikanska jobb för amerikanska jobbare. Usch då. Han låter ju nästan som LO. Och därmed som LOs knähund, socialdemokraterna. Som nu lanserar konceptet "ordnung muss sein".

Det blir inte roligare när media ger sig in i leken. Jag växte upp med SvD. En tidning som var noga med att skilja på opartiska nyheter och ärkekonservativa ledare. Idag är det arvet bortblåst. Sverigedemokraternas insändare i WSJ kommenteras på nyhetsplats i SvD. Artikelns huvudfokus verkar vara inte att berätta vad som hänt, utan hur fel SD har.
 • SD-påståendena att Sverige tagit emot flest flyktingar per capita i Europa, att 80% saknar ID och att majoriteten kommer från muslimska länder får jag anta är helt korrekta. SvD bemöter dem nämligen endast med att påpeka att källhänvisning saknas. Ett diskret sätt att antyda att uppgifterna inte är trovärdiga. Hade uppgifterna varit felaktiga utgår jag från att SvD hade angett detta mycket tydligt.
 • SD hävdar att islam nu är Sveriges näst största religion. SvD hävdar att inget belägg finns för detta. Själv lägger jag en halvminut på att googla mig fram till Utrikespolitiska Institutet. Jodå, visst är islam Sveriges näst största religion. Om detta sedan är ett problem, en utmaning eller en möjlighet borde vi lämna åt SvDs debattsidor.
 • SD hävdar att Muhammed är det vanligaste namnet på nyfödda barn i Malmö. En uppgift som en gång i tiden lanserades av den liberala debattören Paulina Neuding, gällande läget 2004. Något som vad jag förstår även Neudings politiska motståndare håller med om. Den givetvis helt oantastliga källan "24Malmö" hävdar att SCB hävdar att Muhammed nu är det vanligaste mansnamnet i Malmö. SvD hävdar att inga belägg finns, och påpekar att "Allt för föräldrar"s databas, en annan viktig källa till sanning på nätet, hävdar att Erik är det vanligaste Malmö-namnet. Jag hoppar själv in i databasen, och blir häpen. De första 40 pojknamnen är enbart pursvenska, förutom Ali på plats 21. Sen kommer, på plats 53 och 54, Mohammed och Mohammad, med tillsammans 2231 röster. Vilket hade räckt till en 18:e plats på listan. Mohamed på plats 73 lägger till ytterligare 798 röster; 3029 röster ger 10:e plats. Mohamad på plats 114 ger 506 röster, totalt 3535 röster ger 6:e plats. Muhammad på plats 184 ger 279 röster, totalt 3814 röster ger 5:e plats. Dock lite fusk det här, då jag även borde gå igenom de svenska namnen och slå ihop Erik och Eric, osv. Men som summering: det verkar som om även "Allt för föräldrar" håller med om att Muhammed är ett mycket vanligt namn för nyfödda i Malmö, om än inte det vanligaste.
  Det som slår mig med namndatabasen är dock den kompakta, nästan totala dominansen av svenska namn i topp-100. Detta i en stad som kryllar av invandrare av alla de sorter. Har alla invandrare börjat kalla sina barn Pelle och Nisse i hopp om att de därmed inte skall sållas bort vid anställningar? Eller är denna "databas" självrapporterad av svenska lattemammor?
  Jag kan just nu inte nå SCB. Det verkar dock som om SD inte har exakt rätt, men att deras poäng - det finns rejält många muslimer i Malmö - ändå går hem.
 • SvD hävdar att SD, vad gäller skjutningar, jämfört Sverige som helhet med de nordiska huvudstäderna, och påpekar att det är rätt korkat att jämföra länder med städer. Sant, om det stämmer - WSJ-artikeln är nu bakom betalvägg, så jag kan inte se om det stämmer. Dock kunde ju en inte alltför lat journalist hänvisat till vad Helsingborgs Dagblad rett ut: att Malmö är sisådär 3 gånger värre än Köpenhamn, och alltså lagt fakta på bordet. Men när fakta stödjer SD-tesen att allt inte är väl i Sverige så skall de väl inte tas fram.
 • SD-påståendena om att sexbrott och kvinnlig otrygghet ökar hävdar SvD "saknar direkta källor". Undrar just vad det där "direkta" betyder. SvD försöker inte heller på något sätt påstå att några av påståendena är falska. DN, däremot, tar i sin analys av SD-artikeln upp att SD hänvisat till BRÅs trygghetsundersökning, och är intelligenta nog att rota i undersökningen och hitta en del fel i SDs påståenden. Så skall fakta tas fram! Fascinerande att jag här skall hylla agendajournalistikens högborg. Samtidigt är jag även kritisk till DN: När en politiker tar upp en oroande ökning i sexbrotten med att "det har fördubblats" och tidningen svarar "nähä, det har den inte, det var bara 70% ökning", då har tidningen missat problemet. Oavsett om ökningen är 70% eller 100% så vill vi väl att den skall bytas mot en radikal minskning?


Till sist en liten summering av allt detta trista rabblande.

Så som svenska politiker och tidningar beter sig idag, kommer de bara åstadkomma en enda sak: Jag kommer lita mer på Donald Trump och Jimmie Åkesson än på dem.

Smart jobbat, pojkar och flickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar