fredag 24 februari 2012

Frau Merkel, tear down that wall!

Nej, det här blir inte ännu ett naivt inlägg i Mellanösterndebatten. Jag tänker på den mur vi i EU byggt upp emot omvärlden. Den mur som stänger inne de som inte har råd att betala flyktingsmugglarens taxor. Den mur som tidigare uppehölls av Khadaffi, med vårt goda minne. Den mur som gör att utvecklingsländer inte kan sälja sina varor på vår marknad. Den mur som gör att vi dumpar vårt överskott på världsmarknaden. Och sen ger vi en skärv i bistånd, tar emot ett par invandrare, och känner oss så goda så.

Det är dags att riva muren. Låt bananodlarna i EU kämpa emot utvecklingsländernas bananodlare på lika villkor. Låt låglöneländerna skicka sina T-shirts hit. Låt vem som helst som vill pröva lyckan komma hit. Bättre och mindre korrumperad u-hjälp än invandrare som jobbar här och skickar hem en skärv finns inte.

Nu blöder Syrien. Diktatorn gör sitt bästa för att decimera sitt folk. I stället för att några lyckliga och rika få som kan hala upp vad det kostar att smugglas in till Sverige skall få överleva, låt oss pröva något nytt. Låt oss ställa dörren på vid gavel, så att även de fattiga kan komma hit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar