onsdag 18 juli 2012

Estelle kommer till stan!

Läste just att Estelle kommer till Malmö idag! Nej, tyvärr, innan ni halar fram de blågula flaggorna och börjar öva in hyllningstal till kungafamiljen, så får jag göra er besvikna. Det är inte Viktorias & Daniels lilla knyte som kommer, utan Estelle som i Ship to Gaza.

Att lägga till i Malmö känns vettigt, ingen annanstans norr om Teheran är det väl lättare att skramla ihop en anti-Israelisk talkör. Samt några som hetsar mot judar i allmänhet och hyllar Hamas när man ändå är igång.

Några vänsterpartister skriver om Ship to Gaza idag. Bland annat säger de att:
"Ockupationen har pågått länge nog och måste brytas. Israel måste besinna sig och inse att ockupation, lavinartad ökning av bosättningar på palestinskt territorium, en illegal mur och dagliga trakasserier av palestinier aldrig kommer att leda till en rättvis och varaktig fred i området. Enbart ett fritt, självständigt och demokratiskt Palestina befriat från den israeliska ockupationen kan garantera en sådan utveckling.
Första steget är att avveckla utsvältningsblockaden mot Gaza. "
En sak håller jag med om: att palestinier förtjänar att leva i en fri, självständig och demokratisk stat. Vad är då hindret? Israel?

Nja. Anledningen till att Israel är (var, snarare, de drog sig tillbaka för ett tag sedan) en ockupationsmakt är att flera krig utspelats mellan Israel och några arabstater. Under krig flyttas frontlinjen hit och dit, och diverse landområden blir då ockuperade. Tanken är att detta sedan skall lösas vid fredsförhandlingar i syfte att få slut på kriget, landområden och/eller befolkning utväxlas, så att man når ett nytt läge där varje land har kontroll över sina egna områden.
Varför är då Israel en ockupationsmakt, decennier efter att aktiva krigshandlingar avslutats? Därför att arabstaterna ännu inte erkänner Israel, och därmed inte anser sig ha någon att förhandla med. Varpå Israel sätter igång med kolonisering/bosättning av de ockuperade/omstridda områdena, för att sätta lite press på arabstaterna att komma till förhandlingsbordet. Visst, tufft för de palestinier som kommer i kläm, men rikta ilskan dit där den hör hemma - mot arabstaterna, inte mot Israel.

Demokratisk stat då, är Israel hindret där? Nej. Gaza hade val för några år sedan.Man valde då terroristerna och judehatarna Hamas som regering. Visst skall vi respektera fria val, men de får även konsekvenser. När tyskarna valde in Hitler, slutade det med att Berlin blev ockuperat. I fyra år av västmakterna, i över fyrtio år av 'the evil empire'. Så om palestinierna vill ha demokrati är första steget att slänga ut Hamas och ordna nya val.

Som etnisk svensk kommer jag idag att anordna en kraftfull manifestation för Israel: jag sätter en virtuell blåvit flagga på middagsbordet. Eventuellt skalar jag även en Jaffa-apelsin till efterrätt, om jag nu kan få tag i en över disk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar