lördag 28 juli 2012

Vad kan vi lära av SSU?

Det visar sig att SSU norröver har fuskat med bidragen i många år. Vad är då sensmoralen? Att sossar är onda människor som har det i generna att fuska och stjäla? Nja. Jag har en svag aning om att övriga ungdomsförbund har haft handen i syltburken av och till. Så ingen idé att försöka göra politisk skandal av det. Inte riktat bara åt vänster, vill säga.

Är det skandalöst att människor beter sig så här? Nej, tyvärr så är det nog bara mänskligt. Lägger man en säck med pengar obevakad så kommer tillräckligt många människor att förse sig att det till slut blir tomt i säcken. Att håva ut pengar till de förbund som påstår sig hålla på med verksamhet, utan att verifiera att verksamheten verkligen finns i verkligheten, är naivt. Lite som att låta sökande till läkarlinjen fylla i sina egna betyg och inte kolla upp dem...

Några lärospån kan dock hyvlas ut ur den här snickarboapinnen:

De till vänster som hävdar att bara vi blir av med de privata alternativen så blir välfärden bra - har fel! SSU är en ytterst idéell organisation, befolkad av de finaste politiker landet kan erbjuda, i alla fall om man frågar sossarna. Så det hjälper uppenbart inte bara att ta bort det snöda vinstintresset. Kvar i offentlig sektor kommer nämligen finnas en personal som inte är ädlare än SSU. Där kommer finnas folk som skiter i ungar och gamla, folk som räknar ned dagarna till pensionen ifrån fikarummet, folk som snor patienternas mediciner och säljer till pundare, osv.
Det enda som hjälper både i privat och offentligt utförd vård är att det finns ett ordentligt kontrollsystem, som följer upp att kurser som ges bidrag till verkligen har hållits, att patienter inte får liggsår. Och har vi väl det kontrollsystemet - varför skall det då inte kunna hålla koll även på den privata vården?

De till höger som hävdar att bara vi får privata alternativ så blir allt bra - har fel! Privata företag är inte ädlare än SSU. Går det att fuska så är det några som kommer börja tumma på kvaliteten, hålla inne skatten. Ta en titt på krogbranschen, bara. Men, återigen: med klara regler och bra kontrollsystem, så åtgärdar vi det problemet. Både för offentlig och privat vård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar