söndag 16 februari 2014

Hatets och illviljans kolportörer

Nej, Olof Palme får ursäkta. Dagens inlägg ska inte handla om de som förstås är de verkliga skurkarna här i världen, Svenska arbetsgivareföreningen. Istället har jag blivit lite fundersam över en attityd jag ofta snubblar över på bloggar och twitter: att det är en himla skillnad på fascism och kommunism, och att den som inte fattar det är så korkad att de nog inte ens klarar av att skaffa sig en analys om man än försöker banka den in i huvudet på dem. Detta eftersom fascismens kärna är ondskan, medan kommunismen ju egentligen menar väl. Och då spelar det inte så där himla mycket roll att båda historiskt sett alltid slutar i nackskott.

Nu har jag förvisso gått i den moderna svenska skolan, på den tiden vi fick oss mängdlära till livs i "Hej Matematik", så kraven på att jag kan något är välan måttliga. Men följande definitioner har jag i alla fall lyckats snappa upp:

Kommunism: vill åstadkomma ett framtida utopiskt lyckorike. De som kommer i vägen för detta, som kulaker, intellektuella, glasögonprydda eller människor anfäktade av borgerligt tänkande, röjs skoningslöst ur vägen.

Fascism: vill åstadkomma ett framtida utopiskt lyckorike. De som kommer i vägen för detta, som bögar, judar, kristna eller sossar, röjs skoningslöst ur vägen.


Snälla, hjälp mig. Var är skillnaden?

4 kommentarer:

 1. Snälla Hans, bara genom att ställa den här oupplysta frågan så kvalar du med bred marginal in bland dem som skoningslöst bör röjas ur vägen pga att de står i vägen för det framtida utopiska lyckoriket!!

  Usch .. du borde antingen skämmas eller avprogrammeras. Men frågan är om det hjälper? Själv kryper jag ödmjukt tillbaka in under den sten jag kom från och hoppas att jag passerat under Expressens Researchgrupps radar ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lugn. Researchgruppen ger sig inte på någon som inte har rent mjöl i påsen. Och du har väl bara rent mjöl i påsen? Får vi titta i påsen? Va, inte? Grabbar, fram med repet!

   Radera
 2. Denna tycker jag är väldigt träffande..
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Du_har_tv%C3%A5_kor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som om feminismen har det rätta svaret!

   Radera