torsdag 29 maj 2014

En liten eftervalsanalys

Nej, det gick ju inte så bra i EU-valet för mitt gamla parti, moderaterna. Varför? Några verkar tycka att det beror på Hökmark-effekten, att det var för mycket Hökmark i valrörelsen. Jag tror tvärtom.  Vi kunde ha behövt mer av Hökmark, eller i alla fall hans ideal. Hökmark må ses som en gammal stofil, en relik från det kalla krigets dagar. Men han talar sig fortfarande varm om de värden jag såg när jag gick med i moderat skolungdom på 70-talet: öppenhet och frihandel. Och jag tror han menar det.

Jag tror snarare det är Reinfeldt-effekten som slagit till. Effekten av att ha ett moderat parti som inte tror på något, utan lealöst flyter efter varje opinionsvind, och ängsligt jagar varje fokusgrupp. Någon bärande, frisk idé har inte synts till sedan arbetslinjen.

Det är dags att vända åter till rötterna. Högern kan inte vinna makten bara genom att omfamna välfärdsstaten. Visst, på så vis skrämde vi inte aktivt bort väljargrupper. Men vi måste tilltala några också. Jag läste ett intressant inlägg från brittiska labour här, som just handlar om att man inte kan bara säga vad (man tror) väljarna vill höra, man måste stå för något eget också. Så vad bör högern stå för?


  • Du bestämmer var barnen ska gå i skola, inte Jonas Sjöstedt. I vänsterns samhälle är det Lars Ohly som väljer, både för sina barn och dina. Låt oss skapa ett kunskapssamhälle där ingen ska behöva välja bort sin skola, men alla kan göra det. Låt oss öppna en diskussion om hur vi höjer kvaliteten i välfärden genom att uppmuntra alternativ och innovationer, inte genom att kväva dem med detaljregler och likriktning.
  • Bort med krånglet. Häromdagen läste jag om hur somalier åker till Storbritannien för att starta företag; i Sverige är det för besvärligt. Vad hände med den frågan, näringsdepartementet? Få tummen ur och förenkla för gemene man.
  • Bort med övervakningen. Staten är inte nödvändigtvis god. Att bekämpa storebrors möjligheter, det är gammal god högerpolitik.
  • Fram för ett öppet internet. Staten ska inte censurera och hindra; staten skall främja kommunikation. Staten bör kunna stå bakom tekniska lösningar som garanterar anonymitet. Staten bör kunna kräva av betalningsförmedlare att de tar emot alla kunder eller slår igen. Ungefär som att banker idag får oktroj av staten.
  • Du bestämmer vad du skall tycka. Inga statliga verk som uppfostrar medborgare i vad de skall tycka.
  • Inför medborgarlön. Här är det dags att triangulera vänstern så de skriker av smärta. Ja, låt oss införa medborgarlön! Tidigare har vi högerut försökt med småsaker som "vårdnadsbidrag" och "grundtrygghet i socialförsäkringssystemen", och bara fått skäll för det. Nu slår vi till rejält, och vänstern lär få svårt att kritisera sina egna förslag. Helt plötsligt så får landets hemmafruar en lön de kan leva på. Halleluja! 
  • Du bestämmer vad du köper, och varifrån. Frihandel tjänar alla på, både den fattige arbetaren i u-land som får en månadslön att leva på och den lite mindre fattige köparen som får en TV som inte kostar två månadslöner. Högern skall hålla frihandelns fana högt inom EU och annorstädes.
  • Du bestämmer vem du anlitar för hantverken. Fri rörlighet för tjänster tjänar vi också alla på. Det är du som avgör om du vill anlita en polsk snickare eller en brittisk asfaltläggare (nja, kanske det där sista kan filas på lite). Inte det svenska facket. Det här är något vi tror på, och som vi måste kunna förklara.
  • Du bestämmer vem du vill skänka pengar till. Vissa partier vill mota hem rumänska tiggare med batonger, medan andra vill ta våra skattepengar till att ge dem ett drägligt liv. I högern tror vi på individen: dig. Vill du ge till tiggare, varsågod och hala fram plånboken. Det är helt OK. Vi vill bara inte att du ska ge bort andras pengar. Tror vi på fri rörlighet, så får vi banne mig tro på det rakt in i kaklet. Även om det kan kännas jobbigt att se fattiga människor på svenska gator.
  • Sverige ska försvaras av svenska soldater, inte ryska. Banne mig dags för högern att ta sig i kragen vad gäller försvaret. Kan inte samma stjärnor som gjorde SD-kvinnornas reklamfilm anlitas för att göra några beredskapsfilmer som höjer moralen hos svenska folket (nej visst ja, jag var ju emot statlig propaganda)? Eller kanske dags att köra fina gamla filmer som "kronans käcka gossar" och "beredskapspojkar" i repris? Nils Poppe får man aldrig för mycket av.
  • Du bestämmer om/hur du bildar familj. Inte Gudrun Schyman. Inte Åke Green. Dags för högern att damma av centerns förslag om månggifte. Jag är en envis, konservativ försvarare av kärnfamiljen. Det bästa försvaret är inte att förbjuda andra samlevnadsformer, utan att bejaka dem alla. I högerns Sverige möjliggör staten olika levnadsformer, och håller sig sedan ur vägen. Så kan jag, Muhammed Omar och Alexander Bard alla leva som vi har lust utan att trampa varandra på tårna.

Men jag misstänker att Raj-Raj inte läser denna blogg. Så vi har väl att se fram emot Håkan Juholt som försvarsminister till hösten. Och det kan ju i och för sig vara en ljuspunkt med ett maktskifte; att få se Juholt och Putin sitta tillsammans på ljugarbänken och prata försvarspolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar