måndag 18 augusti 2014

Det där med invandringens kostnader

Reinfeldts senaste besked om invandringen, att det behövs skakas fram 48 miljarder under fyra år, och att annat därför får stryka på foten, har rönt en del kommentarer. Man undrar lite till mans varför han säger så här en månad innan valet. Vill han kratta manegen för att ge SD egen majoritet?

Vilket för mig in på dagens första sidospår: Margot Wallström. En kvinna som under sin frånvaro från svensk politik har hyllats för sina politiska insatser. Vilka insatser, undrar jag? Vad har hon gjort? Hon har haft något slags kommissionärsjobb i EU, visst, men kan någon peka på något konkret hon åstadkommit i det jobbet? Jag har länge misstänkt att hennes hjältegloria kommer sig av att i kontrast till de stolpskott som S befolkas av så ser en pappdocka rätt handlingskraftig och kompetent ut.

Och så kommer nu hennes första chans att göra något i svensk politik på många år. Vad gör hon? Jo, hon kör den tämligen utslitna klyschan "ni spelar SD i händerna". Magplask på första försöket. Snälla S, kör fram henne som vallokomotiv. Snälla.

Men åter till Reinfeldt och invandringen. Man kan ju undra vad moderaterna håller på med. Gamla högerpartiet, ska de sätta invandringen i första rummet och pengar till försvar och rättsväsende i andra? Ja, jag tror han har en plan, Reinfeldt. Lika listig och slug som någon av Sickans planer (fast som skåning föredrar jag givetvis originalet, Olsen-banden, Ove Sprogöe slår han Ekman lätt).

Minns ni när Nya Moderaterna kom till? Vi moderater hade börjat inse att vi var på sniskan med tidsandan. Alla svenskar hade blivit indoktrinerade sossar och välfärdsstatskramare. När vi pratade om skattesänkningars dynamiska effekter på samhällsekonomin, att lägre skatter skulle få ekonomin att blomstra, så skrattade alla åt oss. Eller kallade oss ondsinta, hårda och kalla. Så vi tog en titt på hur sossarna hade omdanat Sverige. Om sossarna på 50-talet hade sagt "i år höjer vi skatten 30%", så hade de fått lika många röster som Kalle Anka-partiet. Istället så höjde de skatten en procent om året, för välfärdens skull. Och folk vande sig, likt grodor i en långsamt upphettad kastrull.

Varpå vi moderater beslöt oss för att göra samma sak. Vi rebootade oss som sossar, med exakt samma program utåt - fast inåt tyckte vi förstås samma sak som innan. Sen plockade vi fram en sak som vi ville fixa - arbetslinjen. Att få svenska folket att bli ett skattebetalande, arbetande folk istället för ett bidragstagande, sjukskrivet, skattefuskande folk. Och det gick. Ett jobbskatteavdrag i taget så vande sig folk vid att få mer pengar i lönekuvertet och fortfarande, via högre skattemoral och -förmåga, få in samma mängd skattekronor till pappa staten.

I alla övriga frågor har moderaterna hukat i skyttegravarna. Varför det? Jo, på grund av den smala åsiktskorridoren och hur alla journalister säger att de gillar olika, men egentligen gillar lika. Så fort någon avviker från konsensus så är det som att ställa sig upp i skyttegraven med en måltavla målad på ansiktet. All eld koncentreras emot en, tills man är nedkämpad. Det är denna massmediala massaker som alliansen hittills lyckats undvika.

Så vad är det Reinfeldt nu gör? Jo, han uppmanar oppositionen att ställa sig upp i skyttegraven. Han deklarerar klart och tydligt att kejsaren är naken: invandring kostar, och det kommer kosta saftigt mycket de närmsta åren. Alla de reformer man lockar med i valrörelsen är rent valfläsk och nonsens, om man menar allvar med att möta invandringens utmaningar. Och då har vi inte ens börjat tala om kostnader för skola, sjukvård osv. Så vad kan då oppositionen göra? Om de vill genomföra några reformer, så får de lägga fram förslag till hur vi minskar på invandringens kostnader, kanske något i stil med Luciabeslutet. Varpå hela medias samlade raseri kommer regna ned på dem.

Lycka till, oppositionen.

Vad skulle jag själv göra i detta läget? Det är ju lätt att bara klaga på att andra inte har några bra förslag. Så jag får väl hitta på något.

En idé är att syna SDs hand. Dags att normalisera dem. Vill de hjälpa på plats? Nåväl, fixa raskt till en överenskommelse med SD att Sverige blir en aktiv part i kampen emot IS. Ett par Herculesplan med filtar och genuspsykologer? Bah! Lägg de pengar vi skulle lagt på att ta emot flyktingarna i Sverige på ett svenskt försvar som piskar skiten ur IS på plats istället. JAS-plan, helikoptrar, tanks, trupper. Låt oss skapa en säker zon i närområdet. Är du med, Jimmie?

1 kommentar:

  1. Syna SDs hand? :) Kommer inte att ske. Tyvärr. "vore ju att gå SDs ärenden", "erkänna SDs verklighetsbeskrivning" etc etc etc.

    I mina mörkare stunder tror jag att de flesta politiker innerst inne inser att SD i grunden har rätt (de flesta partier hade samma politik för bara några decennier sedan), dagens invandrarsituation är inte hållbar, vare sig ekonomiskt eller socialt (som i samhälleligt).

    SvaraRadera