onsdag 10 september 2014

Mobiler i skolan ftw. WTF?Ibland när jag läser tidningen så märker jag hur gammal och akterseglad jag är. Regeringen föreslår att lagen skall ändras så att lärare lokalt kan förbjuda mobiler i klassrummet. Detta på förslag från före detta LR-ordföranden Mette Fjelkner.

WTF?

Bara tanken att det idag inte bara är tillåtet att plocka med mobilen in i klassrummet, utan även förbjudet att förbjuda det, gör mig tokig. Jag börjar förstå varför Sverige dyker i Pisa-undersökningarna. I konkurrens med chatt med polarna och en youtube-video av Pewdiepie så står sig läraren slätt. Hur i h-e kan man ens tänka tanken att barn ska ha med mobilen i klassrummet?

Sen kommer nästa chock. Ordföranden för Sveriges elevkårer argumenterar emot förslaget:
"Jag tycket att det är dags för Jan Björklund att vakna upp och inse att mobiltelefonen är ett självklart hjälpmedel i dagens samhälle."
WTF?

Detta sagt i det Sverige där den avgiftsfria skolan är så helig att det nu i min stad tagits beslut att den obligatoriska fruktstunden skall avskaffas, eftersom man inte kan begära att föräldrar ska betala för ett äpple om dagen. Skall alltså föräldrar tvingas skaffa smartphones med tillhörande fri surf-abonnemang till sina barn? Nej, är mobilen ett självklart hjälpmedel så får banne mig skolan köpa in mobiler åt alla.

Men alla har väl en smartphone? Nix. Mina  barn har inga telefoner överhuvudtaget. Själv har jag en gammal ST-Ericsson featurephone från 2008 med kontantkort. Jag har ingen som helst lust att lägga ut hundralappar i månaden för att mina barn skall få ett störningsmoment till i klassrummet.

Så ut med mobilerna ur skolan.

4 kommentarer:

 1. Sonen som precis börjat i fyran har numer mobil. Denna lämnas varje morgon in i hemklassrummet och läggs i en låda och sedan avslutas dagen i samma klassrum och de får då tillbaka mobilen. Tycker detta borde vara mer utbrett i skolan. Detta handlar om Engelska skolan. Ingen av eleverna (eller föräldrarna.,,) ser detta som konstigt.
  Tänker på hur man själv är på vissa tråkiga info möten när det plötsligt blir lite pillande på mobilen. Att tro att barn ska ha bättre disciplin än lovligt naivt.

  SvaraRadera
 2. Sladden kom hem i ettan och sade att mer än halva klassen hade en mobil. Jag såg vad ögonen längtade efter, men sade bara "vänta ett par veckor ..." och jo efter ett par veckor var hälften borttappade eller sönder. Färre fick förnyat förtroende.

  Nu var det inte detta som fick oss att köa till friskola i tvåan utan lärarens oförmåga att hålla lugnt i klassen. Till sist kom vi in och mobiler skulle vara avstängda hela dagen. Föräldrar fick maila och förvarna om de av någon anledning behövde kontakta under dagen. Först i högstadiet får de mobiltelefoner. Men gud nåde om de fipplar under lektionstid .....

  SvaraRadera
 3. Min särbo är lärarinna på en skola där dom har en överenskommelse om att låsa in mobilerna under lektionstid.Det intressanta är att eleverna tycker att det är skönt med en frizon utan mobiler.
  Men helt klart behövs ett förbud som lärarna kan stötta sig på.

  SvaraRadera
 4. Vad är det för föräldrar som inte kan säga åt sina telningar att lämna mobilen hemma? Nej, det går ju inte eftersom det tydligen är ungarna som styr och ställer och som sätter agendan för dagen. Miserabelt var ordet. tycker tompas11.

  SvaraRadera