lördag 6 september 2014

Dags att prata volymer

Nej, inte flyktingvolymer. Inte till att börja med, i alla fall. Istället börjar vi med en liten lärorik episod. Häromveckan skulle jag och grabben in till Malmö. Vädret såg rätt bra ut, så vi var inte oroliga när vi satte oss i bilen och siktade emot Öresunds pärla. Första orosmolnet kom när vi skulle in på inre ringleden, på vägen under ringleden flöt en hel del vatten, och en silvrig Ford Fiesta stod parkerad på tvären i en halvmeter vatten. Det gick dock att köra hyfsat obehindrat i högerfilen. Sen när vi kom till viadukten vid Rosengård var det tvärstopp. Ett hav (nåja, en liten sjö i alla fall) av vatten hindrade all framfart. Polis- och brandbilar stod med saftblandarna igång och viftade undan alla upp på avfarter. Bara att vända och försöka hitta en annan väg in. Lättare sagt än gjort. Varje liten viadukt i Malmö var vattenfylld, enligt trafikradion. Och det finns rätt många viadukter på vägen in till Malmö. Södra delarna är plattare, men för att ta sig dit längs inre eller yttre ringled så behövde vi, förstås, passera ytterligare viadukter. Efter att ha stångat oss emot några infarter till gav vi upp och letade oss istället hemåt via diverse halvt översvämmade småvägar längs den vackra Skånska landsbygden.

Tydligen hade det varit ett hiskligt, väldigt lokalt ösregn i Malmö, något vi inte hade märkt något av ett par mil därifrån. Vatten samlades i alla låga punkter. Eftersom Malmö är platt så behöver vatten pumpas upp från under viadukter, och pumparna hade inte en chans att hänga med den dagen. Så allt samlades på ytan, och trafiken tvärstannade. Enligt lokalblaskan finns det planer på att bygga en stor, tjock tunnel under Malmö som skulle kunna fungera som buffert när inflödet temporärt är stort. Kostar väl någon miljard.

Så vidare till min käpphäst, vår generösa invandringspolitik. Jag ser lite likheter här:

 • Vi klarar oss inte utan vare sig människor eller vatten. Våra födelsetal är så låga att vi så småningom kommer få en mängd gamlingar och inte så många som kan tjäna ihop till deras pension och ålderdomshem. Så vi måste antingen motivera/tvinga svenskar att skaffa fler barn, eller importera nya medborgare utifrån. Jag misstänker att den som försöker starta ariska fertilitetskliniker i Sverige kommer få lite mothugg. Eller i och för sig, byter man namn på dem och säger att de skall skapa människor med sund, antirasistisk och demokratisk värdegrund kanske det är just vad vår galna samtid vill ha.
 • Om vi inte pratar volymer, och förbereder en infrastruktur för att ta hand om dessa volymer, så kommer volymerna att synas rätt tydligt när de väl kommer. Så vill vi ha vatten, eller invandrare, i Sverige, så får vi dimensionera vår infrastruktur efter de volymer verkligheten skickar vår väg.
Sen finns där skillnader. Vatten kan man gömma undan i en stor tunnel under marken. Med människor går det inte lika bra. Visserligen verkar det som om vi försöker göra just detta idag, i den generösa invandringspolitikens namn. Westerholm har skrivit en hel del om hur flyktingförläggningar startas ute i obygden, där ingen förutom några bybor ser hur hundratals människor trängs i en förläggning som saknar kommunikationer till storstadens förlustelser, som saknar förmågan att medicinskt behandla människor med krigstrauma eller smittsamma sjukdomar, som packar in sex asylsökande på tolv kvadratmeter - i åratal.


Vilken infrastruktur behöver vi om vi skall ta hand om en störtflod av vatten eller människor?

Första steget är att förhindra att människor behöver fly överhuvudtaget. Ni kanske har märkt att jag med glädje fnissar åt F! emellanåt? Något man kan ha rätt kul åt just nu är deras timing att föreslå avskaffande av försvaret samtidigt som Putin är igång och lajvar Risk. Men de har ju faktiskt rätt! Vilken polis som helst kan berätta för dig att det viktigaste är att veta hur man undviker en konflikt. Hur man lugnar ned fulla ungtuppar som ska imponera på brudarna i gänget. Hur man ser till att svarta blocket inte får med sig hela antirasistdemonstrationen i ett upplopp. Så jag vill gärna se massor av F!-diplomati i världen. Gudrun får gärna resa runt och gjuta olja på vågorna i klotets alla krishärdar. Det F! dock missar är den gamla devisen "speak softly and carry a big stick". Enda sättet för Gudrun att få Putin att lyssna på sina önskemål är genom att visa att det kommer göra jävligt ont ifall man inte lyssnar. Och nej, ett samfällt twitter-fördömande av Putin som ofräsch kränkt vit medelålders man räcker inte. Så ett biffigt svenskt försvar är förutsättningen för att någon skall lyssna på Sveriges röst i världen.

Nästa steg är att separera strömmarna. Svenska kommuner lägger ned mycket pengar på att separera avlopps- och dagvatten, eftersom dessa har olika reningsbehov. Blir det så mycket inflöde att vatten måste skickas orenat rakt ut i vattendragen, så är det bra om det inte finns avloppsvatten blandat i det vi skickar ut. Sammalunda bör vi göra med våra invandrare. Skilj tidigt de som har verkliga flyktingskäl från de som inte har det, och skicka sedan raskt hem den senare gruppen. Några metoder:
 • Triage. Liksom en akutmottagning omedelbart vid ankomst sållar ut de med förkylning och skickar hem dem, så skall det finnas en första instans som sållar ut de som absolut inte bör belasta asylhanteringen. De skickas omgående hem, och ges ingen chans att bli papperslösa, illegala invandrare.
 • Inget ID, ingen asyl. Det är vanligt att ID-papper slängs innan asyl söks. Det borde medföra omedelbart avslag. Bevisbördan vid asyl ligger på den asylsökande, redan idag. Kan du inte visa vem du är, så är det kört. Hmm, kanske detta är lite väl strikt. Det vore bra att kunna vända de som har anledning att dölja sin identitet i dörren, men samtidigt - finns det asylsökande som har legitima skäl att inte ha ID-handlingar? Finns det u-länder där folk inte har papper? Har IS-kontrollerna längst vägen plockat av folk deras papper? Här får jag nog söka vidare efter lite fakta innan jag bestämmer mig.
 • Arbetskraftsinvandring. Vänstern vill stoppa detta, jag tror det är fel. Genom att den som är anställningsbar kan gå rakt in i Sverige utan långa utredningar och förvar, så minskar vi trycket på (den trånga) asylutredningsporten. Så kan de som verkligen behöver komma in som flyktingar få snabbare och bättre utredningar.
 • Utredning och ett överklagande, inte mer. Idag kan den som får avslag i högre instans gå under jorden i några år och sedan skicka in en ny ansökan. Det tycker jag är helstolligt, ett sätt att belöna dåligt uppförande. Går du under jorden ska du sökas upp av polis och skickas ut. Eller så ska vi skrota hela asylutredningstramset och öppna dörrarna på vid gavel, så som vi tokliberaler vill.
När en asylsökande väl fått sin utredning skall de raskt in i samhället. Även där finns idag flaskhalsar. Människor kan sitta kvar i ett par år på flyktingförläggningarna bara för att det inte finns plats att ta emot dem i kommunerna. De där förläggningarna där man bodde sex personer på tolv kvadrat. Känns inte så bra. Vad kan vi göra för att få ut folk från förläggningarna ut i samhället?
 • Bostäder. Vi har idag bostadsbrist. Inte i Myggträsk, men väl i de dynamiska storstadsregioner som är de som får svälja de stora volymerna. Så hur tusan får vi till fler bostäder? Jag misstänker att vänstern vill ha ett statligt styrt eller subventionerat program. Ok, det kan funka. Miljonprogrammet är inte vackert, men det funkade. Det gav sunda bostäder och gjorde av med gamla "mysiga" slumkåkar. Att vi sen får betala för misstagen idag och dras med områden som Rosengård, Skäggetorp och Kronogården, ja, kanske vi kan lära av misstagen. Vi till höger är mer roade av att låta marknaden magiskt fixa alla problem, till exempel genom att mängder av invandrare knör ihop sig i en etta eller genom att IKEA säljer "flyktingmoduler" i wellpapp som sedan monteras ihop i de rymliga trädgårdar som alla vi som gillar invandringen har. Tja, som ni kanske märker så är mina förslag inte så realistiska. Det jag gärna hade velat se i valrörelsen är mer realistiska förslag från de experter i stat och kommun som önskar min valsedel i urnan.
 • Jobb. Många flyktingar har en utbildningsnivå som indikerar att de aldrig kommer få ett jobb på den svenska arbetsmarknaden. Vi är tämligen överutbildade; snart sagt vart jobb kräver idag gymnasiekompetens. En lösning är att låta dem gå utan jobb resten av livet. Känns som en dyr och måttligt human lösning. En annan lösning är att återinföra de lågbetalda skitjobben. Pig- och drängjobb. Men det vore ju ett grundskott mot den svenska modellen. Här vill jag att våra politiker talar klart och tydligt om vilken väg de väljer.
 • Skola. De nyanlända hamnar, om de har tur, i våra utanförskapsområden där skolan är mer katastrofal än genomsnittet. För att samhället skall hålla ihop så måste det fixas; de skolorna måste lyfta sig. Det får inte vara så att den mest lockande karriärvägen för en ung man från förorten är som skarprättare hos IS i Syrien. Här börjar faktiskt synas en del förslag från våra politiker: höjda lärarlöner, hopblandning av elevgrupper, nedläggning av privatskolor, osv.

Så sätt igång nu, kära politiker. Gör ditt jobb. Ge mig skäl att rösta på just dig.

2 kommentarer:

 1. Diskuterade detta med att få har id eller pass med sig när de kommer till Sverige.En god kamrat från Uganda vi träffas på gymmet ibland,ha sa att varje by i Uganda har id kort,utan det kan du inte röra dig mellan olika orter.Han kamraten har arbetat på migrationsverket som expert på östafrikanska språk,men slutat för att högre chefer inte tog notis,om hans invändningar om asylsökande,de som inte har id kort var antagligen straffade.Samma förhållande gäller i min frus hemland Filipinerna kriminell inget pass!

  SvaraRadera
 2. Inget ID ska i normalfallet ge ett UT. Finns möjligheten att de faktiskt flytt och inte fått med sig ... ge TUT då. Det är alldeles för många PUT som beviljas på lös grund. Samt att allt vad TUT och PUT heter ska tas tillbaka om man finner lögner och allvarliga brott begås. Även många mindre allvarliga ska kunna omvandlas till ett eller flera allvarliga. Anknytning till Sverige ska icket alls påverka möjligheten att stanna. Just detta att anknytning skulle vara ett stanna-skäl är en lika idiotisk bit som försörjningskravet som resulterade i att det bara träffade 0,7%. Det är ju för fasen självklart att ju fler som kommer och ju längre de stannar, desto större chans/risk är att de har "anknytning". Vi har nog med inhemska brottslingar och fd. öststatare som bara bilar över, de förstnämnda kan vi inte bli av med och de sistnämnda utvisas på löpande band (och kommer tillbaka)

  Din allra sista rad ... tänkte så för tre år sedan tills jag insåg att de faktiskt haft rätt många år på sig redan, men de senaste åren passat på att luckra upp ännu mer, inom alla partier, ännu fler kommer att ta sig hit, så det här med invandring/integration för den flesta som kommer asyl+familj, det är helt kört. Något tungt måste gå i kras för att vi ska få en reaktion från åtminstone de vettigare partierna i sjuklövern.

  SvaraRadera