söndag 3 maj 2015

Upp till kamp för det organiserade tiggeriet!

Låt mig först slå fast: tiggeri är ett arbete. Ett hederligt arbete, där fattiga rumäner för en måttlig avgift ger självföraktande svenskar en möjlighet att för en kort stund känna sig lite godare.

Nu har moderaterna kommit med förslag om att förbjuda organisering av tiggeri. Totalt stolligt, enligt mig. Vill inte moderaterna vara det nya arbetarepartiet, den svenska modellens försvarare på 2000-talet? Låt oss då alla högt skandera för moderaterna vad den svenska modellen består av: jo, just det: organisering.

Nymoderaterna sviker även sitt gammelmoderata arv. Vi som en gång var gammelmoderater älskade entreprenören, den påhittige filuren som hittade tillväxt till och med i Bohusläns klippskrevor.


Tänk tanken att en rumän har en gammal skruttig, dieselrykande buss. Han säljer platser på bussen till andra rumäner, och får därmed en fin vinst. Samtidigt vinner de som åker med, eftersom bussbiljetten är billigare än att åka med RumänBuss, eller vem som nu driver de officiella busslinjerna. Klassiskt exempel på hur alla vinner på handel.

Tänk sen även tanken att någon fattig rumän inte har en spänn i näven, men vet att det finns gott om givmilda människor i Sverige. Han lånar då en tusenlapp av bussägaren, vilket sedan betalas tillbaka ur de framtida förtjänsterna. Eftersom bussägaren här tar en viss risk, tiggaren kanske hamnar utanför ICA-butiken i ett SD-fäste där ingen ens ger ett leende till en tiggare, så blir räntan tämligen hög. Men, återigen: så länge bägge tjänar på upplägget, vad ska vi lägga oss i det för? Och om en av dem gör en dålig affär och förlorar på det, så sen när är det brottsligt att dabba sig i affärer? Isåfall vill jag inte tänka på hur många miljarder år Maud Olofsson får skaka galler för Nuon-affären.

Tänk sen att nån rik knös gör det här i stor skala, som en modern Simon Spies. OK, att sitta utanför ICA-butiken i Grums är kanske inte lika kul som att ligga på en strand i Spanien och stekas (fast jag som hatar sol skulle nog faktiskt föredra Grums), men jag känner att jag måste anstränga mig lite för att hitta några analogier här. Då blir ju denna knös en sån där storföretagare som moderaterna, och sossarna, älskar att kajka runt på Harpsund med.


Så mitt förslag: i stället för att förbjuda organisation, så ska vi kräva det! Den som ska sätta sig och tigga någonstans skall antingen ha egen F-skattesedel eller vara anställd i ett tiggeriföretag.

Poängen med att ha officiella, registrerade företag är att då får plötsligt vårt samhälle - politiker, poliser, kronofogdar osv - någon vettig motpart att handla med. Tiggeriföretaget får ansvar för att dess tiggare har kost och logi. Går tiggaren utan lön, så får företaget ändå se till att de får äta sig mätta. Svenska lagar för arbetstid, övertid och arbetsmiljö gäller givetvis. Det tiggeriföretag som slår upp sina bopålar på privat mark lär raskt finna sig stämt av ägaren. Den som bedriver företagsamhet utan att ha ett företag åker givetvis på samma sanktioner som vem som helst som skulle komma på idén att ha kontoret på fickan.


Men: är det så här organisationen ser ut, då? Är det inte maffior? Patriarkala klanstrukturer?

Jag vet inte. Men är det det senare, då har vi väl redan lagar emot detta, som det är dags att använda?

En vanlig miss inom politiken är att man tror att man kan införa nya regler utan att det för med sig konsekvenser. Jag är för den ökade handel och de ökade flyttmöjligheter som EU har fört med sig; det är bra att kunna köpa prylar som ej är Made in Sweden, det är bra att kunna anlita polska rörmokare. Men det finns även baksidor, det får jag erkänna. En sådan baksida är behovet av ökad polisiär aktivitet. Med alla gagneliga, nyttiga människor som kommer till Sverige kommer även en del fubbickar. Eftersom polisen inte ständigt kan prioritera allting, utan nya resurser, så kommer just detta krävas för att polisen ska kunna hålla koll på de nya tiggeriföretagen: mer resurser.


Sen, när tiggeriföretagen väl ordnat in sig efter de nya statliga direktiven, så kommer facket och knackar på och kräver att det skall tecknas kollektivavtal. Och då kommer de få se hur en riktig maffia jobbar.

4 kommentarer:

 1. Tiggeri är inget arbete, prostitution är.

  SvaraRadera
 2. Jag tror du missförstått hela systemet?

  Politikerna fattar beslut om regler och lagar.
  Tjänstemännen tar ansvaret och utformar direktiven.
  Medborgarna får öppna sina hjärtan och ta hand om konsekvenserna.

  Tjippkillevipp .. så arbetar vi alla solidariskt tillsammans och bär varandras bördor i sann demokratisk anda.

  SvaraRadera
 3. I sann DÖ-mokratisk anda skall det vara Anybody.

  SvaraRadera
 4. En annan konsekvens av att beteckna tiggeri som arbete blir att skyddsombuden direkt skulle underkänna tiggarnas arbetsmiljö. Kallt om röven, ständigt böjda knän, passerande som låtsas att inte höra tiggarens "heei" - och allt elände med medförda barn som inte får dagisplats. Därmed kommer Friggebodar med indragen, ekologisk värme att byggas i varje gathörn och vid ingången till köpladorna. Tiggarbarn blir positivt segregerade vid köer till utbildnings- och förvaringsinstitutioner. Allt blir vackert och svenskt.

  SvaraRadera