fredag 31 juli 2015

En nostalgisk tillbakablick

Idag tänkte jag vara lite folkhemsnostalgisk, och tänka tillbaka på svunna tider på det där sättet som är väldigt fult om man är Sverigedemokrat, men väldigt fint om man är vänster. Fast jag tänkte gå lite längre tillbaks än dem. Minns ni den här gubben?


Just det. Elof Ahrle. En svensk skådespelare, väl känd för alla vi som älskar att bänka oss med en bajer i handen för en svartvit högtidsstund framför TVn. En karaktär han ofta spelade var Loffe, en vägens riddare med hjärtat på rätta stället.

Luffarna, ja. Var har de tagit vägen, dessa karaktärer? Jag antar att landsbygdens avfolkning och motoriseringen av trafiken har drabbat även dem. Vem sjutton vill sätta ett knyte på en stång och luffa på E6 mellan Malmö och Göteborg?


Som ni kanske hört förr, så gillar jag olika. Jag vill ha ett samhälle där andra människor kan göra andra livsval än de jag skulle göra. Har vi plats för luffarna idag? Finns det ens luffare idag?Jodå. De ser bara lite annorlunda ut.

Finns det plats för dagens moderna luffare i dagens Sverige: rumänska tiggare, resande, osv? I Lund blev det lite problem med tiggarna häromveckan. Ett företag hotade att lämna staden om inte staden rensade den parkering företaget hyrde från staden från ockuperande tiggare. Eftersom Lund svårligen kan mista ett tillverkande företag, det skulle innebära uppsägningar av kollektivanställda och därmed total panik även i Stockholm, så skakade de raskt fram en annan parkering, intill en av stadens parker, som tiggarna skulle få flytta till. Lite väl raskt, bygglovet överklagades raskt av privatpersoner, och oppositionen protesterade - alltifrån FP till SD. Varpå länsstyrelsen drog i nödbromsen, och påpekade att alla som bor intill parken skulle få säga sitt först, vilket är tusentals lundabor. Så det ser mörkt ut för lägret nu.

Tiggarproblemet, som jag ser det, är att de vill bo tillfälligt i Sverige utan att spendera nämvärt med pengar. Ungefär som de där ohängda backpackerna i Asien. Eftersom det inte existerar tillräckligt billigt boende i Sverige, vi har ingen slum, hyrorna är reglerade, så ockuperar de helt raskt privat eller kommunal mark. Och ordningsmakten gör ingenting för att köra bort dem. Och "hederlig svensk" blir förbannad. Förr eller senare kommer medborgargardena igång.

Är det därmed kört för den som vill ambulera runt i landet? Nej, visst inte. Dels får givetvis den som har gott om pengar lätt rum på vilket stadshotell som helst runt om i landet, så därmed är problemet löst. I alla fall för de som har gott om pengar. Om man inte badar i pengar, då? Även då finns några uppslag. Som Reinfeldt har påpekat så är landet fullt av skog. Enda kvarvarande problemet är att någon äger och brukar dessa skogar, och lär vilja ha ersättning om de skall brukas till annat.


Vi kan lösa det privat. Svenska turistföreningen har i över hundra år erbjudit turister billig logi på vandrarhem med måttligt luxuös standard. Som det ofta påpekas, så har 87% av folket i allmänna val visat att de vill ha öppna (nåja) gränser. Inget hindrar dessa 87% att starta föreningar som köper upp mark och erbjuder kost och logi till låga summor. Kyrkan kan starta service för pilgrimsfarare och andra.


Sen kan det allmänna kopplas in. Vi skulle kunna hävda att det ingår i allmän service att tillhandahålla vissa grundläggande saker för besökare. Redan idag är det vanligt att en stad i centrum tillhandahåller en fontän som ger vatten, och en offentlig toalett som ger möjlighet att senare kasta samma vatten. En service som är öppen för alla, innevånare såväl som fjärran turister. Det kan utökas till att det i varje stad finns en parkering och ett uthus med enkla britsar, där vandrare kan övernatta. Öppet för alla: Loffe (om han ännu finns), studenter som vill se landet för en spottstyver, och även rumänska tiggare.

Jag misstänker dock att en offentlig satsning kommer krascha, på grund av våra politikers naivitet. Politikerna i Lund verkar tro att det räcker att anvisa en parkeringsplats för att allt ska vara löst. Knappast. Det krävs vatten och avlopp, och personal som övervakar och sköter ruljangsen. Varken rumänska tiggare eller svenska studenter är kända för att städa efter sig, tänk bara på det Valborgs-firande som i Lund tenderar lämna en skövlad stadspark efter sig. Även väktar- och polisinsatser lär behöva budgeteras för - vissa svenska grupper attackerar gärna tiggare, och även inom grupperna blir det emellanåt bråk. Överallt i Sverige skall svensk lag gälla, aktas och hållas.

Dessa offentliga härbärgen skall givetvis vara korttidsboenden. En dag, som allemansrätten, är kanske lite i snålaste laget, men en vecka eller två bör vara maxgränsen. Sen får man vandra vidare till nästa stad. Det gör att resande kan finna platser att bo. Om man vill bo längre, då? Ja, då är det fritt fram att ställa sig i bostadskö eller knacka på hos Scandic. För dyrt? Stanna hemma.


Undrar om jag kan intressera Sverigevännerna i SD för dessa förslag. Visst vill vi väl ha luffare på vägarna igen, som i gamla goda tider?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar