tisdag 2 februari 2016

Dags för nyval?

Det börjar mullra bland de moderata gräsrötterna. Fler och fler tjatar på sin partiledare att det är dags för nyval. Hon verkar vilja lägga fram en alliansbudget, och vi i KD är med på noterna. Återstår att se vad L och C säger. Samt några praktiska detaljer:

Att man måste få stöd av SD. Det verkar vara det svåraste hindret för en del politiker. Än sen då, säger jag. I politiken är det leveransen av politiska åtgärder som gäller, inte hur fagert man talar. I FN samverkar Sverige dagligen med världens värsta förtryckar-regimer. Eftersom jag inte är utrikesminister kan jag kalla Saudiarabien och Kina vid deras rätta namn, men eftersom denna blogg är barntillåten tänkte jag överlåta det åt er fantasi. Att då låta SD rösta på de egna förslagen, vad är problemet? Jag kan även tänka mig att låta Åkesson ingå i regeringen. Vi har ju sett hur bra det gått för MP när de fått ta ansvar för regeringspolitiken.

Finns det en alliansbudget? Jag är orolig för att alliansen har varit alldeles för upptagen med att gnälla på sossarna för att ha kunnat prata sig samman om en budget. Varpå det inte blir en "nystart för Sverige" i stil med 2006, utan snarare en Löfvensk kökkenmödding.

Kan C gå med på Moderaternas invandringspolitik? Jo, det tror jag. Med rätt medial vinkling. Politik är att kompromissa. Centerns själ borde vara miljöpolitik, inte flyktingpolitik. Mitt "spinn" skulle vara detta: Eftersom Centerns radikala integrationspolitik inte finns idag, så blir det med omedelbar verkan M:s migrationspolitik som gäller: noll invandring via gränsen. Däremot böjs omedelbart arbetsmarknads- och bidragspolitiken om i C-riktning, med tanken att man i den framtid där integrationen går som tåget kan börja öppna gränserna igen. Samtidigt får de feministiska Birgitta Ohlsson-liberalerna en köttbit i och med att kvotflyktingmängden modigt dubbleras samt kvoteras till 90% kvinnor (bara 10% kvar till helt jämställt då), och vi i KD får igenom att familjerna värnas genom en generös familjeåterförening för de få som kommer in. Vi kan till och med ge grabbarna i SD lite, genom att se till att det blir giftasvuxna och -lystna kvinnor som kommer in i kvoten, och placeras i glesbygden (där väl alla SD-väljare bor och förbannar kvinnobristen?).

Blir det nyval? Tveksamt. Inte om Löfven får välja. Löfven har redan visat att han gör vad som helst för att klänga sig fast vid makten, till och med regera med alliansbudget. Han kanske till och med föredrar alliansbudgeten framför vad han lyckas förhandla sig fram till med V. Har sossarna läst en opinionsundersökning senaste halvåret lär de hellre äta ett otal burkar mask än underkasta sig väljarnas dom. Ska det bli en ny regering ska det nog till ett misstroendeomröstning - tillsammans med SD. Men vad sjutton, har vi övertagit deras invandringspolitik så ska vi väl kunna komma överens. Om de inte är alltför sura på oss.

Så få tummen ur nu, alliansen. Om ni har något att komma med. Sverige har inte råd att vänta till 2018. Och sitter ni och rullar tummarna fram till dess, kan ni räkna med att jag kommer ihåg det vid valurnan.

4 kommentarer:

 1. Hoppet är det sista som överger människan. Det blir nog enbart läggmatcher från AKB fram till september 2018. KD är för små för att ha något inflytande. /T

  SvaraRadera
 2. Alla KU anmälningar är väl ett taktiskt val av oppositionen. Skulle någon gå igenom är regeringen mer eller mindre rökt eftersom det är tunga poster som anmäls. Då faller regeringen och oppositionen kan rycka på axlarna och att de bara gjorde det en opposition ska göra när man inte har insikt i regeringens arbete.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Ju längre Alliansen väntar, desto fler nya S-väljare. Majoriteten invandrare röstar S eller V, om de röstar alls. Majoriteten invandrare bor i och kring större städer.

  Fast den viktigaste frågan kvarstår; varför rösta på de partier som orsakat dagens fluster-kluck?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en viktig fråga, tycker jag.

   Som kristdemokrat vill jag självfallet att alla röstar på KD 2018, oavsett vad vi varit med och ställt till som ett litet allians-stödhjul. Den spännande frågan blir: vilket namn på valsedeln kommer leda till ett bra Sverige 2018 och framåt?

   För att lägga en röst på ett alliansparti krävs att alliansen faktiskt levererar, som helhet. Det räcker inte att KDU har en läckert konservativ profil, när C och L kan sitta och bestämma eller när de radikalfeministiska entristerna i moderaternas ungdomsförbund kan få inflytande.

   Litar vi på att alliansen kommer göra rätt? Där har de en svår väg tillbaka. Invandringspolitiskt, förvisso, men även försvarspolitiskt. Och skolan, sen.

   Återstår då funderingar på om en SD-röst vore rätt väg. Förvisso en tydlig pungspark åt etablissemanget, men å andra sidan: Björn Söder och grabbarna Ekeroth som ministrar? Samt alla andra stjärnor som kommer behöva rekryteras för att fylla platserna. Spännande, var ordet.

   Radera