fredag 24 juni 2016

Over and out?

Så har britterna röstat för utträde ur avträdet, som landets EU-motståndare nog hade sagt. Premiärministern kommer så småningom avgå, verkar det som.

Vad händer nu, då? Vi vet ju från Sverige hur stor tillit politikerna har till folkomröstningar. Noll. Men kanske de är lite mer böjda att följa folkviljan i Storbritannien. Vi får se. Jag ser några alternativ:
  1. Alla struntar i folkomröstningen och kör vidare som om inget hade hänt. Kanske inte så sannolikt, med tanke på premiärministerns avgång.
  2. Britterna använder folkomröstningsresultatet till att förhandla sig till ett markant bättre avtal med EU, men förblir i unionen.
  3. Britterna börjar genast arbetet med att isolera kontinenten.

Följderna för både britter och resten av EU kan bli stora. Men, det viktigaste är förstås, som vanligt: hur slår detta på oss svenskar? Hur skall vi hantera den tsunami av oro som väller in emot den svenska kusten västerifrån?


Svenska pensionärer, som hoppats att kunna njuta sitt otium på den brittiska solkusten - hur blir det med dem? Får de tillgång till den fina brittiska sjukvården? Eller kommer de tvingas sitta kvar i ett regnigt och blåsigt Göteborg?

Svenska ungdomar som åker på språkresor, då? Där är nog ingen fara. De rapporter jag fått från brittiska skolbloggare pekar på att svenska elever även i fortsättningen kommer känna sig som hemma, då även brittiska skolor har världsfrånvända flumpedagoger, disciplinbrist och fallande skolresultat.

Den grupp som drabbas värst tror jag är de britter som idag bor i Sverige. På grund av nyuppkomna handelshinder (ett rasande EU sätter engelska kanalen i blockad) kommer det bli brist på deras basföda:

Japp, alla britter är uppfödda på och älskar Marmite. Eller hur? Jag ser framför mig hur mobbar av britter med brist på b-vitamin drar fram på Stockholms gator, kastar sten och bränner bilar. Allt för att de inte får sin dagliga fix.

Men lugn. Det finns en räddningsplanka. I Australien finns tydligen ungefär samma produkt, under annat namn. Vi får importera därifrån istället.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar