söndag 27 augusti 2017

Den heliga kyrkobyggnaden

Jag läser nu i tidningen att polisen häromdagen sprang in i en svensk kyrka mitt i högmässan och med batongerna i högsta hugg släpade ut församlingen mitt i nattvarden för att söka efter den som parkerat fel på kyrkbacken utanför. Givetvis är kyrkoledningen upprörd!

Nej, så var det förstås inte. Brottet var lite allvarligare än så; det var gränspolisen som letade efter familjer som befann sig illegalt i landet. Det var heller ingen kyrka som rusades in i, utan ett vandrarhem.


Vilket inte hindrar oss från att diskutera principen. Är det rimligt att religiösa rum, eller sammankomster med religiösa deltagare, har särregler för polisiära ingrepp? Eftersom jag är religiös, fundamentalistisk och konservativ gissar ni förstås vartåt det lutar? Just det:

Sekulära och religiösa skall lyda under samma lagar och regler.

Detta eftersom vi har en sekulär stat, där alla skall behandlas lika. Gränsdragningar kommer bli svåra ifall (vissa?) religiösa skall särbehandlas. Tänk till exempel tanken att några lokala IS-drängar ritar "Moské" ovanför entrén till den källarlokal där de lagrar vapen och tillverkar bomber - skall polisen inte längre få göra tillslag där?

Min konservativa ådra skulle kunna säga till mig att århundraden av kristna traditioner i Sverige kan ge kristna kyrkor, speciellt vackra och stämningsfulla kyrkor, ett litet företräde. Men vad jag minns var Gustaf Vasa inte särskilt hänsynsfull när han tömde kyrkor på skatter och stängde kloster. Kan bli lite vanskligt att hänvisa till traditionen.


Nej, tvärtom måste polisen bli mer på hugget. Det finns en (officiell eller inofficiell?) policy idag att polisen inte ska stå och vänta utanför skolorna för att hugga barn som vistas illegalt i landet, eller gå in på sjukhusen och hämta illegala som får vård. Det tycker jag är tokigt. Samhället skall uppträda med ett ansikte. Får man inte vara i landet så ska alla delar av staten - polis, socialtjänst, skolor, vårdinrättningar - samarbeta och dra åt samma håll. Alltså dags att avskaffa skolgång för de som inte får vara i landet. Alltså dags för socialtjänst och sjukvård att ha anmälningsplikt vid misstanke om lagbrott, på samma sätt som de bör anmäla när de misstänker partnermisshandel. Det skall vara svårt att vara brottsling i Sverige.

Men - barns rätt till skolgång, då? Japp, de i Sverige illegalt varandes barnen har rätt till skolgång. I hemlandet, dit det är vår moraliska plikt att skyndsamt förpassa dem så de inte halkar efter så mycket. Att bara låta dem sitta här i limbo gagnar ingen. Den dag de slutligen skickas hem, till vad nytta är då en svensk värdegrunds- och genusutbildning när alla dina kompisar redan lärt sig rabbla Koranen utantill?

Men - rätten till akut vård, då? Japp, akut sjuka har rätt till akut vård. Till och med de där typerna som hotar vårdpersonalen. Men efter att du blivit hoplappad står konstaplarna och väntar på dig.

Men varför slår inte polisen till vid demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm där afghaner protesterar mot att skickas hem? Enkelt. I somras besökte jag mina föräldrar på Västkusten. En dag fick jag för mig att ösa deras eka, vilket var ett tungt jobb med ett litet öskar. Ifall öskaret hade ersatts med en sil, så hade jag hållit på än idag. Sådan lär nog polisens situation vara där: om de plockar in ett gäng afghaner, så ser rätten till att de släpps ut några timmar senare. Till slut lär sig polisen att inte ösa båten med sil. Den dag omhändertagna sätts i förvar tills dess utvisning kan genomföras kan nog polisen kavla upp ärmarna och börja jobba.

2 kommentarer:

 1. Du har helt rätt - applåder! //tompas11

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Kan vi inte vända på resonemanget?

  Att medborgaren, näringsidkaren och föreningsmedlemmen tar rätten att utestänga gud från sitt rum eller sitt hem?

  Antingen har du gud med dig, och stannar på gatan eller så hänger du gud på en krok och kommer in och följer samma regler som alla andra, och om din gud har regler som säger att du skall tvinga andra till ditten & datten så tycker jag att du skall sluta leka med den där gud (som en dagisfröken skulle ha sagt det om det rörde sig om dåligt sällskap).

  Skämt åsido (?), klart att ingen byggnad kan fredas via hittepå-regler. Låt polis börja använda knarkgrisar - eller varför inte kravallgrisar? Tror det blir rätt lugnt på vissa håll då om man säger så.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Resonemanget om att lämna gud i kapprummet har jag använt på jobb, och det accepterades av både jude, jehovas och muslim. DS

  SvaraRadera