söndag 29 augusti 2010

Yttrandefriheten, finns den?

Jag blev upprörd redan när Lars Vilks mordhotades och mordbrandsförsöktes för att ha ritat ett par teckningar. Men det här är ju sju resor värre! Här är det inte några enstaka galningar som är i farten, här är det statens våldsmakt som används för att tysta några tecknare.

OK, teckningen är inte särskilt smakfull. Men när var måttet på en satirtecknings kvalitet att den var snäll, oförarglig och inte stötte sig med någon?

Nu är det dags att vara exakt lika tydlig som angående Vilks. Debatten gäller inte huruvida teckningen är bra eller inte. Debatten gäller huruvida man skall få framföra sådant majoriteten inte tycker om. Och där kan jag bara hitta en vettig ståndpunkt: när staten tar sig rätten att bestämma vilka åsikter som får framföras, då har vi tagit ett steg mot diktaturen.

Lugnande är förstås att detta hände i Holland, inte i Sverige. För i Sverige skulle vi aldrig komma på att stämma någon för deras åsikters skull, eller hur? Nja. Tänk om någon på bilden hade varit ett halvnaket barn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar