onsdag 7 mars 2012

Allt åt alla gör det igen!

Jag skrev för ett tag sedan om nätverket Allt åt Alla. Då hade de gett sig ut på en berömvärd turné till förorten Solsidan, för att lära känna invånarna bättre. Enda smolken i glädjebägaren var att några av urinnevånarna bemötte dem med äggkastning. Helt oacceptabelt, men det ger mig viss förståelse för de ungdomar som kastar sten på ambulanser i Rosengård. Det är visst något med pojkar, projektiler och fordon som är djupt nedärvt i folksjälen på alla folk. Här får jag med skammens rodnad erkänna att jag hade ärtrör som ung gosse.

Men till saken. Häromdagen kallade några av de feministkritiker som bland annat Maria Sveland vill placera jämte Breivik in till en pubkväll för likasinnade. Och Allt åt Alla hängde på, och drog igång några facebooksidor för att samla till motdemonstration. Ett par av dessa sidor blev nedstängda pga för hatiskt innehåll.

Och nu börjar ju en konservativ gubbes fördomar få fantasin att rasa. Jag såg framför mig hur först en skur av gatstenar och brandbomber kastas genom pubfönstret, för att följas av en grupp svartklädda maskerade autonoma som rensar lokalen med basebollträn. Varpå kravallpolisen kommer och forslar in huliganerna i bussar, för att sedan släppa dem dagen därpå.

Men nej, nu gäller det Allt åt Alla. Vid utsatt dag möter ett 80-tal feminister de ca 30 icke-feministerna i en knökafull pub, med ej knökafulla gäster. Inte konfrontation, utan diskussion. Inga gatstenar, inte ens ägg. Både arrangörerna och gästerna verkar nöjda med kvällen. Nja, kanske inte riktigt alla - en arrangör fick en liten bild som avskedshälsning:

Bilden brutalt stulen från genusnytt.se helt i enlighet med Allt åt Allas principer
Själv skulle jag i alla fall känna mig lite avsnoppad i det läget. Men ändå bara en liten bock i protokollet på ett väldigt fyndigt påhitt, och långt ifrån den gamla gatstensvänstern.

Så stort tack till Allt åt Alla som visar övriga vänstern hur man kan föra en mogen och våldsfri debatt.


Det här borde även mana till efterföljd i andra konstellationer. Vid nästa SD-demonstration ser jag fram emot hur den vanliga motdemonstrationshopen lämnar nyckelknipporna hemma. Istället kommer föreningen Arga Unga Muslimer från Rosengård och bjuder SD-grabbarna på arabiskt kaffe vid provisoriskt uppställda cafébord. Sen kan de börja prata med varandra. SD-killen kan berätta om hur det är att vara outbildad och arbetslös i glesbygd. Muslimen kan berätta om hur det är att vara precis lika arbetslös i storstaden. Den kortklippte kan berätta om hur hårt det tär på självkänslan när man pga låg status och ont om pengar får svårt att ragga brudar på innestället. Varpå gubben i långt skägg kontrar med att påpeka att det vore j-igt roligt om man nån gång ens blev insläppt till innestället. Och så kanske de finner lite gemensamma erfarenheter och utgångspunkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar