lördag 2 februari 2013

Är näthatet något att bry sig om?

Jag har undrat lite grand. De där som hatar på nätet och skriver fula ord och mordhot, hur ser de egentligen ut i verkliga livet? Är det arga unga män som bor i föräldrarnas källare, samlar på vapentidningar och försöker bygga bomber? Eller är det helt vanliga människor som du och jag, som får spel framför tangentbordet ungefär som en del får bakom ratten?

De anonyma näthatarna är lite svåra att undersöka, eftersom de är just anonyma. Men nu finns det en äkta, känd näthatare att utgå ifrån. Vänsterpartisten Simon Fors har länge skickat sitt hat högerut, med önskemål om att alla moderater skulle fyllas med bly, att vi skulle drabbas av sjukdomar osv. Är han ett eldsprutande monster som vi bör skicka SÄPO på?

Enligt en intervju i Norrländska Socialdemokraten så är han en riktig gullebjörn, en vanlig hederlig arbetargrabb som "...läser böcker, går på teater, spelar brädspel med kompisar och för djupa samtal med flickvännen.". Han är antagligen snäll mot barn också, men det framgår inte av arktikeln. Skägget är jag dock avundsjuk på.

Som Simon själv säger: "Alla människor är olika beroende på vilka sammanhang man vistas i, vad är människans sanna väsen?"


Det låter ju betryggande. Om vi nu skulle göra motsvarande undersökning av de som häckar på Avpixlats kommentarssidor, eller de som skapar Jihad-videos, vad hittar vi då? Att de i verkliga livet är svärmorsdrömmar (nåja...) a la Jimmi Åkesson, snarare än järnrörsatleter? Jag ser fram emot kommande journalistiska gräv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar