tisdag 7 oktober 2014

Organisera mera!

Även DN har nu skrivit in sig i den främlingsfientliga fåran, när de likt medier som Avpixlat och Fria Tider hävdar att det rumänska tiggeriet i Sverige är organiserat. Man får väl hoppas från ett samfällt fördömande från landets kultursidor, och några raska avgångar från chefsposterna? För en bra sammanfattning av de senaste dumheterna hänvisar jag till Fnordspotting.


DN verkar dock ta det med ro att de just nu säger samma sak som SD. Om jag tolkar DN rätt, så finns tre regler vad gäller Sverigedemokrater:

 1. Sverigedemokrater har alltid fel, i allt det uttalar sig om. Säger en Sverigedemokrat att vi bör bekämpa brott, så är det fel. Så det så.
 2. Om en Sverigedemokrat befinns ha rätt, så är det bara en missuppfattning. Någon skillnad finns mellan den Sverigedemokratiska uppfattningen och sanningen. Och finns det inte, så hittar vi den ändå.
 3. Om en Sverigedemokrat ändå, trots alla våra försök, befinns ha rätt, så hänvisar vi till regel 1.

Själv har jag, som tokliberal, svårt att förstå denna skräck för organiserat tiggeri. Vad är grunden för svenska folkhemmet och svenska modellen? Just det, organisering. Både arbetsgivare och arbetstagare organiserar sig i organisationer, som sen i lugn och ro gör upp. Till och med de nya moderaterna har omfamnat den svenska modellen.

Jag säger: låt oss applicera den svenska modellen på tiggeriproblemet. Vad som saknas just nu är just organisation!

Att jämföra, till och med jämställa, tiggeri med arbete kanske låter lite svårsmält. Men jo, jag tycker det är ett arbete. Romer i Rumänien som knappt kan tjäna ihop till lite potatisskulor i hemlandet kan här få en hyfsad förtjänst. Inga stora pengar i Sverige, men förflyttade till Rumänien räcker de långt. De entreprenörer som ser till att bussa hit rumäner ser jag som moraliskt jämställda med de som skeppade fattiga svenskar till Amerika en gång i tiden, eller de som idag skeppar lite mindre fattiga svenskar till de soldränkta stränderna på Mallorca.

Men tiggare gör ju inget arbete? Jodå. De ger oss möjligheten att känna oss lite godare än grannen. Det är precis lika mycket värt som de "fria" teatrar som ger oss möjligheten att känna oss lite finare än grannen genom att gå på någon av deras urtrista monologföreställningar. Enda skillnaden är att tiggaren tar betalt "pay per view", medan den "fria" teatern huvudsakligen finansieras via skatten, det vill säga tvångsuttag från ditt och mitt lönekonto.


Så hur lägger vi upp tiggeriet enligt den svenska modellen, då? Ja, i Sverige har arbetare schyssta villkor och bra arbetsmiljö. Något som knappast kan sägas gälla för tiggarna idag; de körs upp i gamla slitna bussar, antagligen utan säkerhetsbälte och reglementsenliga byten av chaufför. De får bo i ett dragigt tält i en park, utan toalett eller rinnande vatten. De jobbar så länge det är folk utanför där de sitter.

Så kan vi för fan inte ha det. Nej, här är det dags för facket att träda in och peka med hela handen. Tiggarna ska med i facket hela bunten. I ett fackförbund som inte vill att import av arbetskraft utifrån skall stoppas. Facket skall givetvis göra arbetsplatsinspektioner för att säkerställa att svensk lagstiftning och kollektivavtal uppfylls. Skatt skall utmätas liksom i all annan verksamhet; antingen jobbar du för någon med F-skattesedel eller så har du en själv. Och sköter den dokumentation som hör till. De tiggare och entreprenörer som inte följer lagen får finna sig i att förföljas av arga fackombud som viftar med "go home"-plakat.

Parkera sina anställda i en park utan toalett? Nej du. Här i Sverige har vi regler. Självfallet skall arbetare utstationerade i Sverige ha tillgång till rejäla husvagnar med VVS och el. De entreprenörer som gör vinster på att det inte finns någon välfärd i Rumänien måste bära sina egna kostnader. Det är deras ansvar att fixa boende i Sverige åt sina arbetare, boende som uppfyller alla svenska regler. Skulle polisen råka på ett spontanläger så bör de reagera lika snabbt och kraftfullt som om en svensk byggfirma lät sina byggjobbare campa i Ilmar Reepalus trädgård under bygget av Öresundsbron.


Tyvärr är den enda vilja till organisation jag sett från svenskt håll hittills av det rent tokiga slaget. I Lund tänker de nu betala hemresor åt tiggarna. Men vad fan! Tiggarna har ju redan betalt för hemresan till sin lokala entreprenör. Det enda som händer är att entreprenören lägger den vinsten i fickan och tackar Lunds kommun för de extra stålarna. Det man borde göra, om man vill betala någon resa, är att betala hitresan. Då blir det ju svårare för entreprenören, som därmed måste locka med något extra för att locka resenärer.


Så här skulle vi med lite svensk organisation snabbt fixa schyssta villkor åt rumänerna. Jag misstänker att vi raskt skulle få en lösning på alla problem. Till exempel genom att kommersen totalkollapsar eftersom "svenska villkor" kommer göra det på tok för dyrt att komma hit. Eller så hittar rumänerna i sann kapitalistisk anda på ett sätt att öka sina intäkter eller sänka omkostnaderna.

3 kommentarer:

 1. De kan ju alltid organisera sig och bli PR-konsulter samt stega in på berörd ministers kontor i Rosenbad.

  Tiggeri som tiggeri.

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Tyvärr min vän - är du helt ute och reser. Har flera gånger sett hur dessa "tiggare" redovisar till en "fet" man i Mercedes. Har de inte fått in tillräckligt blir det spö! Dagens sanningen och inget annat!

  SvaraRadera
 3. Förbaskat roligt, igen! Du är fan i mig en hejare på att skriva humoristiskt. Massorna skallar - mera, mera! tycker tompas11

  SvaraRadera