lördag 26 september 2015

Dags att byta ledning?

Det där med vatten och avlopp är fascinerande. Som ung gosse tyckte jag det var hejdlöst roligt att vi i Trollhättan släppte ut vårt (renade, förvisso) avlopp i den älv som stackarna nedströms i Göteborg tog sitt dricksvatten ur. Senare studiebesök både i de i bergen insprängda tunnlarna under Trollhättan, och de grävda tunnlarna under London, har gett mig stor respekt för kunnandet hos de som anlade dessa transportvägar för det vi inte vill se.

Visste ni att Skåne får sitt vatten från Småland? Det visste inte jag innan jag flyttade ned hit. För några decennier sedan insåg de som bestämde att den södra regionen började få ont om vatten, och byggde en tunnel från sjön Bolmen ned till Skåne. En tunnel så stor att man kan gå i den. En tunnel så stor att den visst blev lite överdimensionerad; i många år har vattenverken fått spola vatten genom ledningen för att vattnet inte ska stå still i ledningen och bli dåligt. Konsumenter har uppmanats att vattna gräsmattan lite extra på sommaren (nja, där hamnade vi nog en aning över gränsen).

Själv har jag faktiskt ännu äkta Skåne-vatten i kranen därhemma, från Vombsjön, en härlig badsjö som nu på sikt verkar dömas ut av experterna. Tillrinningen av gödsel, eller på ren svenska skit, är lite för hög, både från omkringliggande vattentoaletter och från åkrarna.

Så vad gör de ansvariga, när Bolmen-tunneln går på tomgång och södra Skåne får ont om vatten? Beklagar sin naivitet? Säger "det här är en viktig fråga, tycker jag"? Betonar alla vattendroppars lika värde? Nej, de drar igång en miljardinvestering för att lösa problemen innan de är akuta, med framförhållning på sisådär 10-20 år.


Kontrasten med övriga samhället blir stor.

Vi har en massiv bostadsbrist i storstäderna, där Boverket räknar med att tillgång kommer vara lägre än efterfrågan, och vad får vi? Kaplanslummen, som även Kaplan börjat tala väldigt tyst om, sedan slummens verkliga kostnad börjat framkomma.

Det finns inga jobb för lågutbildade, samtidigt som inflödet av lågutbildade är större än någonsin. Är några åtgärder planerade, som att antingen öppna för låglönejobb eller bromsa inflödet? Knappast.

Privata bostäder och privat mark ockuperas, och polisen står glatt och tittar på. Förvisso "snabb"-utreds nya lagar, men varför skulle det leda någonstans när polischeferna är för fega för att våga utmana opinionen genom att använda existerande lagar?

Illegala invandrare släpps inte bara vind för våg inom landets gränser, statliga SJ bidrar aktivt genom att låta de som vistas här illegalt (jodå, läs utlänningslagen, det är olagligt att vistas i Sverige utan tillstånd) gratisåka till Finland.


Det är dags att låta VVS-ingenjörer och vattenverkschefer styra det svenska samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar