söndag 4 oktober 2015

Dags få tummen ur?

Idag blev jag arg när jag läste min morgontidning.
 


Nej, inte lika arg som Haddock och Castafiore blir när de läser Paris-Flash, men närapå.  Varför i hela friden betalar jag för att få en papperstidning levererad i brevlådan? För att få snabba och korrekta nyheter skrivna av proffs, trodde jag.

Idag hade Sydsvenskan märkt att det är många som söker asyl i Sverige, och att det sätter samhället på svåra prov. Idag. Samma "nyhet" har jag kunnat läsa på bloggar hela veckan. Bloggar jag läser gratis, producerade av amatörer på sin fritid.

Men visst, det är kul att få läsa på nyhetsplats i en socialliberal tidning sådant som tidigare - hälsat med fy och "luktar brunt" från en del andra liberaler - endast förekommit på vissa förtappade konservativa ledarsidor. Om volymer. Om att logistik måste anpassas till verklighetens volymer.


Både journalister, politiker och myndigheter verkar ha vaknat upp tvärt, och insett att vi har en kris. Att de platser vi har att tillgå snart är slut; ja kanske att de redan är slut, och överbokade. Morgan  Johansson är bekymrad, och talar om att använda gymnastiksalar och idrottshallar. Han vill även skicka hem de 6000 som fått avslag på asylansökan men inte åkt hem.Vad gör vi, då? Jag har några förslag på kort sikt:
Håll gränsen. Om vi inte håller gränsen, är vi inte längre en nation. Vad menas då med att hålla gränsen? Att stänga hamnarna, och sätta kulsprutetorn vid Öresundsbron? Nej, jag ser gärna att vi fortsätter släppa in asylsökande. Men: det skall göras ordnat. Alla som kommer in i landet skall lämna fram papper. Om de inte har rätt att komma in i landet, så ges de möjlighet att söka asyl. Om de inte vill söka asyl skall de omedelbart omhändertas av polis och skickas tillbaka till Danmark eller var de nu kom ifrån. Måhända efter att först ha avtjänat något års straffarbete.
  1. Låt staten ta ansvaret. Liksom EUs randstater inte ensamma kan hålla EUs gräns, så kan inte Trelleborg och Malmö ensamma hålla Sveriges gräns. Låt staten ta ansvaret för gränskontroll, förvar och utredningar. Kopiera den finska flyktingslussen. Målet skall vara att inte en enda oidentifierad människa ska ta sig iland och vidare in i landet.
  2. Tillfälliga uppehållstillstånd. Vi måste föra signalpolitik; alla har inte rätt att skapa sig en framtid i Sverige. I alla fall inte med skattemedel.
  3. REVA! De som ändå tar sig in i landet illegalt, eller försvinner efter avslag på sin ansökan, skall inte gå säkra i Sverige. Polisen skall aktivt jobba för att landets lagar upprätthålls.
  4. Låt oss vara kreativa med att hitta sovplatser till de som kommer. Sjätte Mannen har en god idé: att teatrar och muséer används, istället för våra barns gymnastiksalar. Genialt. Visst skall de med de öppnaste hjärtana ställa upp; de kommer jubla över chansen. Väl?
  5. Vassare utredningar. Självfallet måste vi använda åldersbestämningar för att säkerställa att rätt hjälp ges till rätt person. Samtidigt bör målet för ensamkommande barn vara att återförena barnet med föräldrarna - i hemlandet. Ni minns väl de unga gossarna från Marocko som brottades ned av ordningsvakter? Föräldrarna hemma i Marocko ville inget annat än att barnen kom hem.
  6. Jämka bedömningarna inom EU. På sikt kan det leda till att Sverige inspirerar till ett öppnare Europa; på kort sikt lär vi tvärtom få anpassa oss till dagsläget i Europa.
  7. Tältläger. Och som vanligt så föreslår jag att dessa inte uppförs i Rinkeby, utan outsourcas till billigare länder. Varför inte göra som Thomas Engström, och flytta rubbet till Montenegro? Svenska IT-konsulter har insett att konsultlönen är så dålig i Sverige att man måste lägga ut jobb till Indien. Om vi radikalt sänker ersättningen för flyktingboende, hur lång tid tror ni det tar Bert Karlsson att räkna ut samma sak? Vad jag förstår så lär det finnas mycket ledig mark i Afghanistan just nu, som säkert kan upphandlas till rimlig kostnad.

De här insatserna lär kosta pengar. Ska polisen börja göra skäl för lönen och faktiskt haffa illegala invandrare och utrymma ockuperad privat mark, så lär de behöva bli fler. Eller färre pappersvändare och dialogpoliser. Att hålla gränsen kräver vakter.

Men, som vi hört så många gånger: det måste få kosta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar