onsdag 14 september 2016

Likriktarna

Det är få som är så intoleranta som de toleranta. Det är få som är så glada över att styra andra individers livsval som de som vill frigöra individen från kollektivets och familjens ok. Den religiösa iver med vilken vissa ateister försöker få de troende att överge sin tro överträffar de flesta prelaters.

Vad pratar jag om? Ja, ta till exempel den gamla inhemska frågan om "individualisering" av föräldraförsäkringen. Vi familjevurmare i KD anser att familjen, mamma och pappa, är den naturliga enhet inom vilken vem som tar ut vilka månader av barnledigheten bör diskuteras och beslutas. Vrider ni om armen på oss riktigt hårt kan vi nog även acceptera att det är mamma och mamma, eller pappa och pappa, som bestämmer, men polygamin är vi än så länge, tills RFSL har satt ned foten, hårdnackat emot. Socialister och socialliberaler anser däremot att det är bättre att staten bestämmer att det skall delas lika.

Får likriktarna hållas, så lär Sverige återigen hamna i den konformitetens tröstlösa träsk vi befann oss i under efterkrigstiden. Så här, ungefär:


Kampen mellan mångkulturen och likriktarna accelererar nu i och med invandringen. Varför detta? Jo, titta på det här gamla diagrammet över värderingar:

Sverige ligger toklångt uppe till höger. Bara att integrera en stackars dansk blir en kulturkrock, och idag rekryterar vi nya invånare från länderna nere till vänster. Tacka fan för att vi inte alla längre beter oss på samma sätt, klär oss på samma sätt eller tycker samma saker är viktiga här i livet.

Låt oss titta närmare på några aktuella tvistefrågor.

Skolorna

Liberalerna har redan drivit igenom ett förbud mot hemskolning, vilket fått en del familjer att emigrera till Åland.

Liberalerna vill nu stoppa alla religiösa skolor. Smart. Att möta svenska judars oro över tilltagande invandrad antisemitism genom att stänga de judiska skolorna är verkligen ett snilledrag. Men visst, inte kan vi väl ha skolor där barn kallas hora och fitta, barn filmas på toaletten,  och studieresultaten är katastrofalt dåliga? Nej, det kan vi inte. Men eftersom det är i de icke-religiösa skolorna sådant sker, och knappast på lilla katolska St Thomas i en idyllisk parkmiljö i Lunds utkanter, så kanske vi borde börja med att åtgärda de värsta katastroferna först, istället för att föra en politik som för tankarna till att förbjuda flygplan att sprida Chemtrails i syfte att åtgärda Östersjöns övergödning.

Men vänta nu. Visst kan vi väl inte låta skolorna lära ut en massa trams om tomtar och troll? Att låta skolans undervisning baseras på beprövad vetenskap är väl rimligt? Jodå. Så låt oss börja där, och ge oss på de kommunala skolornas stollerier:

 • Mina barn kommer hem från skolan som hjärntvättade miljöpartister. Jag får jobba hårt med att pränta in vetenskap och källkritik i dem.
 • Skolan har i uppdrag att motverka könsroller. WTF!? Skolan skall lära barnen läsa, räkna och skriva; värderingar kan vi föräldrar ta hand om. Liksom staten i övrigt behöver skolan fokusera på den kärnverksamhet den så illa försummat.
 • Ovetenskaplig genus"vetenskap" genomsyrar skolan. Efter att muren föll skrattades marxistisk "vetenskap" ut ur akademia, varpå de där verksamma verkar ha gömt sig på genusinstitutionerna istället. Dags att lägga upp ett nytt flatskratt!
 • Mina barn lär sig att nationalismen är djävulen, och Jimmie Åkesson dess profet. Att "refugees welcome" är fint, och stängda gränser är fult - i alla fall fram tills att S+MP stängde gränsen. Självfallet lär sig även barnen att Trump är en djävul, och Clinton en ängel. En sekulär skola som så tydligt trycker in politiska värderingar i barnen skall nog inte oroa sig för att barnen i den religiösa skolan blir utsatta för morgonbön.
 • Självfallet lär sig barnen de senaste rönen kring rasism. Jag blev lite chockad häromdagen. Yngste grabben har nyligen börjat läsa spanska i skolan. Vid läggdags plockade jag fram ett av hans svarta marsvin ur buren, och räckte fram det med orden "un cobayo negro". "Men pappa, det är ju rasistiskt!", utbrast gossen skrämt. Varpå jag fick ha ett lugnande samtal om rasism med honom. Lite förberedd bör han vara inför besök hos farföräldrarna, som fortfarande använder ordet neger med total självklarhet som en neutral benämning på människor med tämligen mörk hudfärg. Senast i somras talade farmor uppskattande om den sjuksköterske-neger som kunde tala med henne på flytande franska när hon var inlagd på sjukhus. Kulturkrockar, jajamen.
 • Barnen lär sig att man absolut inte får ha fördomar om några grupper. Ja, förutom sverigedemokrater och feta amerikaner, förstås. Fast de är ju dumma.
 • När jag var ung hyllade skolböckerna Stalin. Jag vet inte om det fortfarande är lika tokigt, men Maos folkmord brukar inte gås igenom särskilt noga. Men med kinesiska liv är det väl inte så noga.
 • I sexualundervisningen får ofta RFSU komma in och föreläsa - utan lärares närvaro - om hur bra det är att leva ut sin sexualitet, så ofta som möjligt och med så många som möjligt och gärna samkönat. Jag misstänker ni fattar hur religiösa föräldrar, eller bara aningens konservativa föräldrar, reagerar på det.
Så visst, låt oss kräva vetenskaplighet i skolan. Men låt då kraven vara lika för alla skolor.


Men - inte tusan kan vi väl ha religiösa huvudmän för skolan i ett sekulärt samhälle? Tyvärr, pojkar och flickor, samhället är inte sekulärt. Staten är sekulär. I Sverige låter vi inte staten sköta alla delar av samhället. Barns uppfostran är i första hand familjens ansvar. Ett långtgående ansvar, som staten i det längsta bör dra sig för att ta över. Föräldrar har rätt att fostra sina barn till sossar, liberaler, sportfånar, pingstvänner, ja till och med nazister. Statens uppdrag är att, via skolan, lära barnen grunderna i läsa/räkna/skriva. Problemet är att staten allt mer genom dagis, fritids och intensiv värdegrundsundervisning alltmer verkar ta över fostrandet. Då kommer följdfrågan: vilken fostran? Svaret idag verkar vara att alla, i enhetsskolan, skall bli någon mix på sossar/socialliberaler/miljöpartister.

Mitt förslag är att skolan återgår till sitt kärnuppdrag, och lär barnen grunderna, på vetenskaplig grund. Jajamen, det innebär att biologin inte lär ut att jorden är sex tusen år gammal. Någon gräns får vi väl ha? Övrig tid - fritids, dagis osv - får föräldrarna prägla samvaron. Fritt fram för socialistiska kooperativ att starta en skola som sjunger kibbutzens och kollektivboendets lov. Fritt fram för näringslivet att starta skolor som fostrar barnen till entreprenörer och girigbukar. Fritt fram för religiösa föreningar att starta skolor som lär barnen rabbla verser från heliga texter som inte är värdegrundscertifierade.

Men, men, men - inte tusan kan vi väl låta föräldrar indoktrinera barn i villfarelser? Gäller inte frihet från religion, tills dess barnen är myndiga? Nix. Som några skrev om på DN, så är det utanför extrema Sverige rätt självklart att det är föräldrarna, inte staten, som fostrar barnen. Som europakonventionen skriver:

"In the exercise of any functions which it assumes in relation to education and to teaching, the State shall respect the right of parents to ensure such education and teaching in conformity with their own religious and philosophical convictions."

Alltså: det är föräldrarna som fostrar barnen. Vi väljer att staten skall tillhandahålla en allmän skola för att det är praktiskt, men det är fortfarande föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelser som skall styra.

Att staten skall ideologiskt styra föräldrarnas barn till att bli goda samhällsmedborgare är en totalitär idé, värdig DDR eller Kina. Inte Sverige.


Sista funderingen om skolan: nog fattar vi väl allihop att det inte är religiösa friskolor Björklund egentligen är ute efter. Det han vill åt är några muslimska skolor, men så specifik vågar han inte vara. Fegt, tycker jag. I stället för att svamla om att "religion är ett farligt gift, som omger hela Visby stift", så får Björklund ange exakt vad han vill ingripa emot. Är det fel med könsuppdelad undervisning? Ok, lägg då fram ett förslag om att förbjuda det - i alla skolor. Är det fel att föräldrar styr barnens klädsel och sätter på dem obekväma och lekovänliga plagg? Visst, lägg fram ett förslag att förbjuda det, som även förbjuder lekovänliga prinsessklänningar och höga klackar. Är det fel om skolor lär ut att judar är svin som skall buntas ihop och slås ihjäl? Jag misstänker vi redan har lagstiftning för det, ifall det förekommit.

Övrigt

Jo, det finns mycket annat som likriktarna vill tvinga på oss. Föräldraförsäkring, kvotering av styrelseplatser, hur man skakar hand, flickskolor, baddräkter, och så vidare. Det blev så långt och knökigt om skolan att jag skippar det denna gång. Bara ett par avslutande funderingar.

Är jag en kulturrelativist, en sån där som tycker att alla kulturer är lika bra och lika mycket värda? Nej, bort det! Läs till exempel gammelmoderaten Hökmarks lista på fula regimer och kulturer världen över. Inte för ett ögonblick hävdar jag att det som sker i dessa länder är önskvärt att införa i Sverige. När jag hör argumentet "Saudiarabien tillåter inte kyrkor, så varför ska vi tillåta moskéer?", så är min reaktion: nej, Sverige är inte Saudiarabien och skall banne mig inte bli det heller. Jag gillar lättklädda kvinnor, kvinnor bakom ratten, kvinnor i näringslivet. Jag avskyr halshuggningar av apostater. Jag avskyr tölpar som omringar kvinnor och sliter kläderna av dem.

Däremot ser jag ingen anledning att förbjuda hemmafruar, homosexualitet, de som inte aktivt hyllar homosexualitet, gruppsex, kyskhet till giftermålet, tungomålstalande, hyllande av profeten eller karikatyrer av densamma. Eller för staten att via någon värdegrund utmatad i skolan och i de pengar staten ger föreningar visa vilka av dessa företeelser som, för att uttrycka sig statsmannamäsigt, inte är okej.

Det jag vill, är att vuxna människor får fortsätta göra (vad andra ser som) hårresande dåliga val. Att föräldrar får bestämma över sina barns uppfostran. Inte staten.

6 kommentarer:

 1. Hear hear! Saknar en gilla-knapp!

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Det märkliga är ju att de flesta (?) av oss lärare inte vill vara den som uppfostrar andras barn; vi vill undervisa uppfostrade barn.

  Jag har haft allt från förortsmuslimer som kan mindre om vad profeten sade än vad jag kan, till hällörade Jehovas som smått försynt härledde alla resonemang till Bibeln, till regnbågsklädda barn av föräldrarna pyntade med politiska knappar om allt från Ringhals till FNL (på 2000-talet!), till små Yuppie-broilers med herr & fru moderatbandy som päron, till hobbysatanister, vita rastafaris och kurdiska skinheads.

  Inga undantag för religion, inga undantag för ideologi, inga undantag för det individen själv valt (vegan exempelvis). Enkelt och rättvist och alla barnen kan bli sams om att gubben är taskig, men i alla fall lika taskig mot alla.

  Det är nog för svårt för politiker, det där. De flesta troende brukar förstå argumentet att om en eller annan gud skapat alltihopa, så borde det väl vara en gudibehaglig gärning av människan att söka kunskap om skapelsen så långt det är möjligt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara intressant att se en undersökning på andelen lärare som vill vara folkuppfostrare. Min anekdotiska upplevelse är att mina barns lärare har älskat att omvända landbygdens homofoba och nationalistiskt fostrade ungdomar till MPs och FIs läror.

   Att det är en gudi behaglig gärning att söka kunskap, kan nog många religiösa hålla med om. De har trots allt startat ett och annat universitet genom århundradena. Vilket inte hindrar förstockade typer att slå ned på ny och omstörtande kunskap med alla medel. Dock inget specifikt för religiösa; det är inte prelaterna som upprätthåller den svenska åsiktskorridoren idag.

   Sen kan ju den sökta kunskapen stå emot vad de heliga texterna säger, något som drabbar oss religiösa såväl som de som gått med i marxismen eller genusteologins kyrkor. Ett exempel på hur man kan hantera det har jag från en betraktelse av Fredrik Sidenvall, en av de konservativa portalfigurerna i det likaså konservativa kyrkopartiet Frimodig Kyrka. Han vet att bibeln är sann. Vet alltså, med 100% säkerhet, inklusive skapelseberättelsen. Samtidigt vet han att naturvetenskapen, som han inte har någon anledning att se som en patriarkal konspiration, tydligt har visat på en annan skapelseberättelse. Han blir nu ungefär lika förvirrad som en vetenskapsman som insett att ljus ibland verkar vara en partikel, och ibland en vågrörelse. Hans lösning är inte att bränna vetenskapsmän på bål, eller att inse att bibeln är skriven av gamla döda vita män. Istället inser han att det finns en dissonans. En dissonans som hans intellekt får fortsätta vrida och vända på. Antingen genom att vetenskapen kommer fram till nya skapelseberättelser, eller genom att fortsätta teologiskt nötande på bibelns berättelser.

   Radera
 3. Frågan som infinner sig, ska man få starta en nationalsocialistisk skola? Eller bara en socialistisk skola som har nationell prägel?

  Varför jag frågar, är för att alla har någon gräns, det gäller bara att finna vart den personliga gränsen ligger.

  Och snälla inget dravel om lagar. För lagar kan enkelt ändras. Grundlagen kan till exempel ändras på bara tre månader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra frågor.

   Skall nassar få driva skola - en skola som genompyras av nazism? Principiellt: ja! Min grundinställning är att föräldrarnas ideologi skall få slå igenom i barnens fostran. Förvisso har även jag gränser här. I historieämnet ska inte Hitler få hyllas på samma sätt som Stalin hyllats i svenska kommunala skolor. Före och efter kärntiden, till exempel i det nazistiska fritids, är hakkorsflaggor och marschträning tillåtet. Lagarna borde även sätta stopp för övningar där barnen får skandera "död! död! död åt judarna!". Oavsett om skolan är nazistisk, islamistisk eller bara råkar drivas av de som idag är tongivande inom Svenska Kyrkan.

   Sen kan principen ovan få ge vika för det praktiska. Vi kanske finner att det är näst intill omöjligt att få de nasseskolor som bryter emot förbuden fällda, eftersom inga nasseungar vill vittna emot sina führers, och att vi därmed är tvungna att förbjuda skolorna i sin helhet istället för att få bukt med en epidemiskt växande nazism.

   Jajamän, alla har vi våra gränser. Ofta luddiga gränser motiverade av mycket magkänsla. Förhoppningsvis kan vi framöver börja diskutera dessa gränser utan att smeta sjukdomsdiagnoser, landsförräderi och rasism på varandra.

   Håller med om lagarna. Jag blir less när jag hör andra kristdemokrater, i abortfrågan, hävda "jag stödjer nuvarande svensk lagstiftning". En usel undanflykt, och tydlig indikation på att man egentligen skulle vilja ha en helt annan lagstiftning, men bara vet alltför väl att yttrandet av en så radikalt från åsiktskorridoren avvikande åsikt omöjliggör ens ett vikariat i kyrkofullmäktige framöver.

   Radera
 4. Tack för ett välformulerat svar. Själv är jag inte lika duktig på text. Men ditt svar är bra och punktligt.

  Jag håller med om din förhoppning om framtiden. Och hoppas att 2018 inte blir det sista valet i Sverige.

  SvaraRadera