måndag 23 januari 2012

Efter Juholt, syndafloden?

Ja, man kan undra. Vilken kandidat kan de olika fraktionerna enas om denna gång? Och vilken politik? Tidningarna listar de uppenbara och därmed omöjliga alternativen. För inte kan väl fraktion X tillåta ett kompetent alternativ från fraktion Y, som därmed skulle få framgångsrikt sprida sin politik över landet? Själv tänkte jag bidra med några lågoddsare:

Socialdemokraterna behöver verkligen en lagledare, en som kan stampa hårt på vredskande fraktioner och samla laget till en vinnande helhet. Ett sådant namn finns. En man med pondus, erkänd för sina hårda nypor. Samtidigt lyssnande och mån om att få med sig väljarna, något han också lyckats med. Men tyvärr, S, Fredrik Reinfeldt är nog inte aktuell för transfer till ert lag just nu.

En annan utpräglad lagspelare, med kapacitet till överraskande soloutspel som till skillnad från Juholts för det mesta går hem, är handbollens skyttekung Zoran Roganovic. Nu när hans H43 är på väg ner till allsvenskan skulle en liten summa till styrelsen nog kunna köpa loss honom. Man kanske kan lova kollektivanslutning av alla LO-medlemmar till H43? Så här lär S även kunna plocka V-röster i det röda Skåne. Enda problemet blir när Zoran förstamajtalar i Lund och folkhopen ropar "heja di blåe".

En som egentligen borde vara totalt uträknad, eftersom han uttalat intresse för posten, är komikern Claes Malmberg. Men tänk efter lite. När Juholt försökte skämta, som när han sa att Reinfeldt nog var för korkad för att förstå Juholts excellenta resonemang, så tog journalisterna honom på allvar och skrattade åt hans megalomani. Ingen lär dock ta Claes på allvar, oavsett om han skämtar eller ej. Hur många Juholtare han än kläcker ur sig, tas det bara som exempel på vilken go gubbe han är. Är det inte just detta som krävs av toppolitiker idag: god träning att fånga en publik, förmåga att säga vad de vill höra, och noll ideologisk kompass?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar