tisdag 25 september 2012

Anfäkta och anamma!

Nej, nu går det för långt. Nu har en kulturpolitruk fått för sig att rensa ut Tintin ur barnavdelningens lådor. Samma Tintin som jag läser för mina barn, och de skrattar högt över persongalleriet: Dupontarna, Castafiore, Kalkyl, Haddock (mitt alter ego, en skäggig sjöbjörn som kolkar whisky) osv.

Den bästa kommentaren till (det nu ångrade) tilltaget kommer från Hergé själv. I albumet "Tintin och gerillan" förekommer en suverän politisk kommentar. I öppningsbilderna ser man hur ett par skäggiga uniformerade beväpnade vakter patrullerar de fattiga slumområdena i den elake diktatorn Tapiocas land. Sedan, i slutscenerna, ser man återigen hur ett par skäggiga uniformerade beväpnade vakter patrullerar de fattiga slumområdena, den här gången i det av den godartade general Alcazar befriade landet. Gårdagens befriare är dagens förtryckare.

Likadant verkar det vara med vår kulturbyråkrati. På 60-talet stod de upp för större frihet, för att fler perspektiv än överhetens skulle få komma med. Nu, när de själva är betalda av staten och därmed är representanter för överheten, så gör de sitt bästa för att se till att endast överhetens perspektiv kommer till tals.

Jag skulle vilja skicka Abdallah på dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar