söndag 16 september 2012

Pussy Riot 2.0

Minns ni Pussy Riot? Tre unga damer som med en hejdundrande provokationsvideo gav Putin en käftsmäll, varpå han reste sig från golvet och gav en knockout tillbaks i form av ett flerårigt fängelsestraff.

Nu har de slagit till igen. Ännu en provokativ video, den ryska Putin-trogna befolkningen bränner de butiker som säljer gruppens skivor, och svenska kultureliten står enade i fördömandet av Putin och i stödet till provokatörerna. Eller?

Nej, den här gången är rollerna omvända. För den här gången är det en amerikansk stolle som tagit fram den provokativa videon, och Muhammed-trogna muslimer som gör sitt bästa för att ha ihjäl alla som symboliserar Amerika.

Varför behandlas provokationer så olika? Är det rätt med "fina" provokationer, men fult med "fina"? Är det avsändaren som spelar roll, eller mottagaren, eller båda? Är det bara rätt när provokationen drabbar de vi tycker illa om?

Jag har två teorier:
Dels att det är USA som är med i spelet. Här gäller, för svensken, att fiendens fiende är ens vän. Och USA är fienden. Precis som en amerikansk redneck anser att muslimer är korkade, analfabetiska skäggmuppar så anser svensken i gemen att amerikaner är korkade, analfabetiska fetton. Fördomarna består, föremålen växlar, liksom.
Dels att vi svenskar älskar att dela upp konflikter i goda/onda, precis som barnen på dagis. Eller, som det heter, att man skall sparka uppåt, men aldrig nedåt. Problemet med det är att det är svårt att avgöra vad som är upp och ned, så det blir ett trubbigt vapen som lätt kan riktas mot en själv. Det har ju visat sig att upphovsmannen till den amerikanska videon är en kristen etiopisk invandrare, lite småkriminell dessutom. Den som kan motivera hur denne man får ett överläge gentemot Muhammeds mest extremistiska anhängare, till vilka hör Saudiarabien, Iran och de muslimska egypter som med glatt humör slår ihjäl kristna egypter, kan gärna höra av sig. Mot det gänget tänker nog till och med Hells Angels till en extra gång innan de sätter igång och jävlas.

Min åsikt? Själv tyckte jag två saker om Pussy Riot:

  1. Det var tämligen onödigt att provocera genom att spela in en video i en kyrka utan lov. Det är lite respektlöst.
  2. Det var fullständigt oacceptabelt av det ryska rättssystemet att reagera som det gjorde.
Av dessa två frågor är det rätt uppenbart att det är fråga 2) som är den väsentliga i sammanhanget.

Skall jag sedan ha någon som helst konsekvens så får jag ju tycka sammalunda om den amerikanska videon, trots sitt ursprung från det land som enligt kulturvänstern skapat allt elände i världen, samt Iphone:
  1. Det var tämligen onödigt att provocera på det där viset. Kritik mot Muhammeds efterföljare går att utforma betydligt mer resonabelt.
  2. Det var fullständigt oacceptabelt av en minoritet av muslimer att reagera som de gjorde.
Och återigen, det är fråga 2) som är av vikt. Det är där som människoliv går åt.

Men i Sverige verkar det viktigaste vara att man skall vara artig, inte att man skall låta bli att döda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar