fredag 4 januari 2013

Lite mera till vänster

Det är inte ofta jag får tillfälle att prisa vänstern. Syftet med dessa sidor är annars att ironisera över socialismen och såga kommunismen. Men emellanåt finns det skäl att lyfta på hatten.

Ung vänster har nu dragit igång en kampanj för ökad invandring. Och det mesta låter som ypperlig liberal högerpolitik.

Riv murarna: Vi lurar i oss själva att vi har en generös invandring, såsom vi en gång lurade i oss själva att vi var neutrala. Att invandringen kan hållas relativt låg, trots ett hav av diktaturer i vår omvärld, beror på att EU har satt upp flera anti-imperialistiska skyddsvallar. Dels har (hade?) vi avtal med diverse afrikanska stater (Libyen...) om att skicka svartingarna söderut. Dels har vi en mur in till randstaterna. Dels har vi Dublin-avtalet, som säger att det är randstaterna som får ta smällen; har du kommit in i Italien och sökt skydd där får du inte fortsätta till Sverige. Resultatet? Bara rika flyktingar som kan hosta upp ett par hundra tusen till flyktingsmugglaren kan komma in till Sverige. Och det är väl inte optimalt? Så jag håller med Ung Vänster. Riv murarna, så att de fattigaste och svagaste kan fly.

Dåligt fungerande asylprocess: enligt Ung Vänster blockeras genuina flyktingar från att komma in, enligt andra kommer en massa myglare in. Oavsett vad som gäller, så håller jag med om att processen skall funka: riktiga flyktingar skall tas emot, fd torterare kan få stanna utanför. Man skall som asylsökande omgående få sin ansökan behandlad, för att sedan snabbt och effektivt antingen slussas in i samhället eller hem där man kom ifrån.


Det är bara två saker jag inte håller med Ung Vänster om:

Papperslösa, dvs illegala. Ung Vänster vill att dessas liv i Sverige skall underlättas. Jag tycker det är en självklarhet att den som bedömts ej vara flykting enligt en väl fungerande asylprocess, eller den som helt enkelt skitit i processen, snarast skall sparkas ut ur landet av polis. Inte bo kvar. Eller vad har vi annars lagar till?

Arbetskraftsinvandring. Den artikel jag hittar är i och för sig från 2002, men där går Esbati till hård attack mot FPs förslag till ökad arbetskraftsinvandring; rasistanklagelserna haglar. Vem är egentligen rasist? Den som vill låta mörkhyade människor komma till Sverige för att arbeta och leva, eller den som vill höja murarna? Ville ni inte nyss riva murarna - hur skall ni ha det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar