söndag 5 september 2010

What have the romans ever done for us?

Denna för fortsättningen helt irrelevanta länk, fick mig att tänka tillbaks på en pärla ur filmhistorien: Monty Pythons sketch om romarna från Life of Brian:


Monty Python när de är som bäst; ett asgarv som sakta går över i "men vänta nu, så där är det ju idag...".

Och med detta byter vi ämne, till vardagsrasismen. Ni vet, den där där man kan slänga ur sig lite slentrianmässiga fördömanden av andra grupper och kallt räkna med medhåll. Den är utrotningshotad nuförtiden. Ingen skulle komma på tanken att häva ur sig att negrer klättrar i trän, araber är jobbskygga, judar giriga, somalier obildbara eller zigenare genetiskt predestinerade att stjäla och tigga. OK, den där sista kanske vi inte helt blivit av med. Men en grupp kan man ännu garanterat säga vad som helst om och få glada instämmanden i fikarummet: amerikaner.

För visst är väl alla republikanska presidenter fula och korkade? Och alla amerikaner feta, fula och korkade (vilket bevisas av att de envisas med att välja republikanska presidenter)? Och nog startades väl krigen i Korea, Vietnam, Irak och Afghanistan för att de krigshetsande jänkarna ville ha olja till sina V8:or?

Samtidigt bor vi svenskar i ett av världens mest amerikaniserade länder. Och därmed är jag tillbaks där jag började, med ett samtal jag råkade lyssna av på Revolutionär Antiimperialistisk Ungdoms (eller vad vänsteryttrarna nu kallar sitt ungdomsförbund nuförtiden) senaste medlemsmöte:

- Välkomna till dagen för firandet av USA-imperialismens slutliga och kommande sammanbrott. Kamrater! Vad har amerikanerna någonsin gjort för oss?
(tystnad, tills en svartklädd ung man med bockskägg tvekande räcker upp handen och säger:)
- eeh, jo, alltså, jeans...
- Visst, det är klart, jeans har vi ju alla, men förutom det - vad har amerikanerna någonsin gjort för oss?
(nästa svartklädda unga man med bockskägg):
-  typ transistorn, va
(ordföranden, nu lite irriterad):
- OK, förutom jeans och transistorn - vad har amerikanerna någonsin gjort för oss?
- amerikanaren, utbrister en svartklädd man i flottigt, bakåtslickat hår
- VAFFAAAN, har vi fått in en raggare här? Ut med den j-veln!
(panik och slagsmål utbryter en stund, tills utbölingen avyttrats från lokalen. Ordföranden tar upp tråden igen)
- Såja, åter till ordningen. Bröder och systrar: förutom jeans, transistorer och bensinslukande vrålåk, vad har amerikanerna någonsin gjort för oss?
(nu börjar publiken bli varm i kläderna):
- iPodden!
- Protestsångare! Bob Dylan, Woodie Guthrie, Tom Lehrer, ...
- Rock'n'roll!
- Protestmarscher!
- Fri kärlek!
- Droger! LSD, ecstacy, osv...
- Datorer!
- Internet!
(ordföranden börjar nu bli högröd i ansiktet):
- Kamrater! OK,ok, ok. Förutom jeans, transistorer, iPod, musik, protestmarscher, fri kärlek, droger, datorer och internet - kan vi nu enas om vad amerikanerna gjort för oss: Fett intet!
(ordförande slår klubban i bordet)
- Och därmed kan vi övergå till nästa punkt på dagordningen: en solidaritetsskrivelse med de frihetsälskande regimerna i Kuba och Nordkorea, som fått utstå så mycket spott och spe i den borgerliga kapitalistpressen på senare tid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar