måndag 1 december 2014

Mona vs extremisterna

Vem fasen kan man lita på på nätet?

Jag är ingen stor Mona Sahlin-fan. Att Sverige var nära att ledas av en person som inte ens kan hålla koll på sina egna p-böter och behandlar statens plastkort som sitt eget gör mig rädd. Jag har heller aldrig, vad jag minns, sett Mona Sahlin uträtta något. En politiker ungefär lika överskattad som Margot Wallström.

Så när jag på sossen Johan Westerholms blogg läser en sågning under fotknölarna av Mona, så slickar jag i mig den. Monas enda vapen emot extremisterna, i sin nya roll som samordnare emot just extremismen, är enligt Johan en telefonlinje.

Sen, dagen efter, läser jag i Sydsvenskan ett stort uppslag om samma Mona Sahlin, och hennes strategier emot extremismen. Och där verkar Mona få alla rätt på tentan:

 • Hon är tydlig med att det inte bara är de högerextrema man skall vara rädd för, utan även vänstertokar och islamister. Jag har varit lite oroad att grabbarna i AFA skulle vara du och bror med Mona.
 • Hon pekar på både de som åker ned och krigar för IS, och de som krigar i Ukraina. Hur bägge grupperna kan komma hem stridsvana och psykade.
 • Hon är tydlig med att hemvändarna först ska mötas av rättegång och, vid fällande dom, straff. Sedan tar rehabilitering vid.
 • Hon har konkreta förslag, förutom telefonlinjen: exitverksamhet även för islamister. Jag utgår, kanske lite optimistiskt, från att även AFA får sin exitverksamhet. Det ska även skapas en faktabank så att skolpersonal kan gå in och se hur IS flagga och diverse nynazistiska symboler ser ut. Ok, det där sista var väl inte så hett.
 • Hon samlar "goda krafter" till en kickoff. Bara de goda krafterna nu inte innebär såna där som tycker att IS-krigare är som finlandsfrivilliga, att vänsterligister kukar ur i det godas tjänst, eller att nazisthjon bara är missförstådda nationalister.
 • Hon pekar på att imamer har en viktig roll i arbetet att hitta och vända presumtiva islamister. Och antyder att imamerna emellanåt verkat rätt ointresserade av detta arbete.
 • Det ska gå att konfiskera passet för de som är på väg att åka iväg till krig. Ok, men låt oss inte glömma att Sverige är en rättsstat. Innan mitt pass konfiskeras vill jag ha en rättvis rättegång. En anonym anmälan av en ilsken granne skall inte räcka. Och det är inte helt lätt att bevisa att jag tänker begå ett brott.

Efter att ha läst ovanstående, blir jag lite förbryllad. Jag har nu fått en rätt positiv bild av vad Mona Sahlin vill åstadkomma. Jag skriver under på det mesta, även om jag inte är övertygad att alla åtgärderna är särskilt effektiva.

Det enda som oroar mig är att Mona Sahlin tenderar att vara mycket snack, och väldigt lite verkstad. Men jag håller tummarna för att hon får tummen ur här.

2 kommentarer:

 1. Mona Sahlin har faktiskt haft bra förslag vid många tidigare tillfällen, problemet har varit att partiet aldrig har tillåtit henne att genomföra dessa förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag från Mona! Har du några exempel? Vore skönt att kunna uppvärdera Mona Sahlin.

   Radera